
В последния ми блог застанах зад твърдението, че всеки човек трябва да гледа на предприемаческия дух като на незаменима стратегия за създаване на растеж и възможности.
Един приятел ми разказа за книга, анализираща една от сферите в бизнеса с най-висок процент на неуспешни проекти – ресторантьорството.
В книгата „The New Restaurant Entrepreneur“, Кеп Суини твърди, че причината за високия брой неуспешни ресторанти се крие във факта, че те сервират храна, която е търсена в съответния пазар, но не е личен фаворит на собственика (да речем, че в тази част на града хората харесват китайска храна, а собственикът на заведението не може да я понася.)
С други думи, собственикът не изпитва страст към своята работа.
Ресторантът може да постигне скромен успех, но това не променя същността на ситуацията. Колко време бихте издържали в една реалност, която мразите? В крайна сметка, липсата на автентичност, идваща от отсъствието на желание за развитие и усъвършенстване, обрича проекта на провал.
Тази дискусия ме накара да съставя списък със шест неща, които могат да попречат на реализацията на вашите идеи:
Търсенето на съвършенството не минава през сух перфекционизъм, както мнозина смятат, а през оссвобождаване на страстта. Когато влагате страст във всичко, което правите, имате всичко нужно, за да се превърнете в пионер в бранша. Способността да поддържате огъня в душата си жив е факторът, който в крайна сметка помага за успеха на вашата идея.
Симон Синек нарича целта, която преследвате, вашето „Защо?“. Намеренията, които имате за реализацията на вашата идея, трябва да следват определен план и да имат специфичен смисъл. Ако ли не, шансът да се откажете по средата на пътя е много голям. Освен това, липсата на ясен план ще увеличи вероятността да се натоварите психически с ненужни извинения и оправдания.
Създаването на инерция е от критично значение за превръщането на идеите в реалност. Важно е да не бъркате добрите приходи с набраната инерцията. Дори лидерите на пазара падат бързо от върха, ако не се адаптират към постоянно променящият се пазар. Идентифицирайте внимателно ресурсите, с които разполагате, и надградете върху тях като създадете мрежа от контакти, в която да споделяте тези средства.
Концентрирайте се, придържайте се към плана, отстранете нещата, които отвличат вашето внимание и неутрализирайте шума. Направете стъпка назад и анализирайте начина, по който да реализирате отделните точки. Управлявайте времето си разумно и не реагирайте лекомислено при проявата на нови възможности, произтичащи от оригиналната ви идея.
Не казвам, че трябва да позволите на перфектното да засенчи доброто, но както най-добрият момент да търсите работа е когато вече имате такава, така и най-доброто време за адаптация е тогава, когато сте постигнали успех, върху който да надградите.
Не ставайте безразлични към успеха. Винаги може да разширите обхвата на идеята си и да я направите по-добра. Точно това направи и Стив Джобс с Apple. Това прави и Илон Мъск с Tesla.
Без значение колко сте умен, страстен и фокусиран върху работата, липсата на баланс във вашия живот е предпоставка към прегаряне. Умът, тялото и душата трябва да бъдат в синхрон. Запазването на баланс между работата и личния живот е трудно, но не и невъзможно, ако положите нужните усилия.
Когато сте на работа, бъдете на работа. Когато сте в режим „да поживея“, забравете за работата. Резултатът от това ще ви помогне да откриете различна перспектива, която да имате предвид в моментите, когато ви предстоят дълги безсънни нощи. Не претоварвайте ума си, подарете си глътка въздух и презаредете креативността си.
Да приемем, че сте постигнали успех. Идеята ви е видяла своята реализация и е достигнала величини, които не сте и мислили, че са възможни. Възможностите, които сте създали за другите и за себе си са многобройни. Успехът на вашата идея е превърнал проекта ви в нещо по-голямо от очакваното и вие трябва да направите така, че да остане следа. След като посветите живота си на една идея, носите отговорността тя да остане жива завинаги.
Източник: manager.bg