logo

Продуктивни по умния начин

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Искало ли ви се е денят да бъде поне30 часа, за да имате повече време да свършите задачите си? Задавали ли сте си обаче въпроса колко изморителен би бил работният ви ден, ако беше с 2-3 часа по-дълъг? След като се чувствате напълно изтощени при стандартния 8-часов работен ден, как бихте издържали на още по-голямо натоварване?

Ако и в момента ви се налага да полагате големи усилия, за да постигнете някакъв баланс между работата и личния живот, докато същевременно с това опитвате да извлечете максимума от деня си, без да щадите здравето и разсъдъка си, то трябва да разберете, че да бъдете продуктивни не означава да работите повече и до по-късно, а да работите по-умно. Ето и шест начина да бъдете по-продуктивни по умния начин.

Намалете външните фактори, които ви отличат вниманието от важните неща

Разсейването е най-големия враг на продуктивността. За да оползотворите максимално ефективно времето, с което разполагате, трябва да се отървете от всичко, което ви пречи да се концентрирате върху наистина важните за вас неща. Вземете за пример вашето работно място. Имате ли проблем с някакви звуци, с осветлението или с начина, по който е подреден офиса (може би не харесвате откритите работни пространства)? Ако имате някакъв проблем с конкретното място, на което работите, поискате да бъдете преместен в друг офис или разгледайте възможността да работите от разстояние. Ключът е в това да разберете какво всъщност ви пречи да се фокусирате и след това да направите нещо по въпроса.

Изградете ясни граници

Задайте си въпроса: Кои са най-важните задачи, които трябва да завърша днес? Какъвто и отговор да си дадете, именно това са нещата, върху които трябва да фокусирате цялата си енергия. Вземете за пример мултимилиардера Уорън Бъфет. Имайки предвид множеството решение, които той трябва да взема всеки ден, Бъфет отдавна разбрал, че времето е най-ценния ресурс, с който разполага. Той е усвоил до майсторство изкуството изграждането на граници, които му пречат да си губи времето с незначителни и безполезни дейности. Както казва самият Бъфет: „Разликата между успешните и наистина успешните хора е, че вторите казват „не” на почти всичко”

Опростете нещата

Продуктивните хора са майстори на опростяването на нещата до най-важните им части. Те имат сравнително прост график и живеят според своите ценности и цели. Освен това, те нямат проблем да отказват на хора или неща, които не са им полезни. Ако във вторник са изправени пред нещо, което не им носи стойност и няма да ги накара да се чувстват по-добре в сряда, те просто ще го пренебрегнат.

Вземайте си повече почивки

Идеята че отделянето на повече време за почивки може да ви помогне да свършите повече неща по-бързо може да звучи нелогично, но според статия публикувана във в. Ню Йорк Таймс, изследователи са открили, че „ежедневните тренировки, кратките следобедни дремки, повечето време, прекарано извън офиса и по-честите и продължителни ваканции“,  всъщност водят до увеличение на производителността. Истината е, че хората не могат да бъдат концентрирани върху каквото и да е било за повече от 3 часа. Ако не си вземете почивка след изтичането на този период, започвате да усещате негативни ефекти като липса на енергия и фокус, изтощение, главоболие и дори замъглено зрение

Използвайте техниката „Помодоро“

Ако бъде реализирана по правилния начин, тази подход за управлението на времето може да ви помогне да свършите много работа за кратък период от време. Първо, трябва да изберете няколко задачи, които искате да отметнете от списъка си за деня. След това настройте таймер на 25 минути и започнете работа. След като таймера приключи отброяването, вземете 5 минутна почивка и отново го пренавийте. След четири поредни цикъла на пренавиване отделете 15-30 минути за по-дълга почивка и започнете отначало. Ключът в случая се крие в работата на кратки интервали, които ви позволяват да се фокусирате напълно върху конкретните задачи и да се разграничите от всичко, което може да ви отвлече вниманието. Ако започнете да прилагате тази техника ще видите, че кратките работни интервали не ви дават шанс да си губите времето с телефонни обаждания или четене на постове в социалните мрежи.

Източник: manager.bg