logo

Най-важното, което служителите всъщност търсят в работата

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

През март 2020 г. светът на бизнеса премина на режим на работа от разстояние за нула врем заради пандемията от COVID-19. Появиха се безброй проучвания за дистанционната работа, които да затвърдят вярата в предимствата на гъвкавите работни условия в „новото нормално“.

В епохата след пандемията конвенционалната мъдрост диктува, че служителите се нуждаят от гъвкавост, особено в настоящата икономика, в която те имат повече власт. Това, което повечето хора забравят е, че тази промяна вече бе започнала преди COVID-19 да промени живота ни завинаги.

Десетилетия преди коронавируса да въведе нов режим на работа навсякъде по света, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс прогнозира с голяма точност измененията в света на бизнеса, които наблюдаваме днес.

„Конкуренцията за наемане на най-добрите служители ще се увеличи през следващите години. Компаниите, които предоставят допълнителна гъвкавост на служителите си, ще имат предимство в тази област“, каза Гейтс преди няколко години.

Гъвкавостта под формата на възможност да се работи от всякъде се превърна в нещо нормално в редица компании, тъй като дистанционната работа облекчи финансовото натоварване, което върви ръка за ръка с дългите пътувания до работното място, неамането на детегледачки и скъпите наеми в големите градски райони.

Но истинската причина, поради която хората сега дават приоритет на гъвкавостта, се свежда до една вълшебна дума - автономност. Работодателите, които не са осъзнали суровата действителност, че предоставянето на контрол на хората върху техните работни графици им помага да постигнат баланса между професионалния и личния живот, ще бъдат губещи на днешния пазар на труда.

Гъвкавостта и автономността са в основата на запазването на служители и постигането висока продуктивност от дълги години преди да чуем за коронавируса. Има и няколко проучвания от времето преди пандемията, които подкрепят тази теза.

Още през 2017 г. проучването на Gallup „Състоянието на глобалното работно място“ отбеляза, че дистанционните работници работят средно с четири часа повече на седмица от хората, които работят в офиси. Освен това, двугодишно проучване на Станфордския университет установи, че има впечатляващо увеличение на производителността сред служителите, които работят дистанционно.

Според The Deloitte Global Millennial Survey 2019, служители от поколението Z и т.нар милениали могат да останат на работа повече от пет години, ако техните работодатели са гъвкави относно това откъде и кога могат да работят.

Запазването на служители от този тип  води до повишено удовлетворение от работата с течение на времето. Пример за това, според проучване на Staples от 2019 г., е фактът, че 90% от работниците посочват, че по-гъвкавите работни графици повишат мотивацията и удовлетворението им от работата – ключов компонент за набирането и задържането на служители.

Компаниите без въведени гъвкави работни политики ще продължат да губят ценни таланти с напредването времето. Според проучването на Staples 67% от служителите биха обмислили възможността да напуснат работата си, ако работните графици станат твърде фиксирани.

Както Бил Гейтс прогнозира години по-рано, търсенето на възможности за работа от разстояние и на гъвкави работни графици е нараснало с безпрецедентен мащаб. Фирмите, които не го осъзнават, ще попаднат в изключително неизгодно положение, тъй като поколения млади и опитни служители търсят гъвкави възможности за работа.

Източник: manager.bg