logo

Колко време е нужно за формирането на нови навици?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Само защото нещо звучи като научно обосновано твърдени и широко възприето като факт, не означава че то в действителност има база в реалността. Много от нас са възприели идеята, че трябва да извървяват по 10 хил. стъпки на ден, за да поддържат здравето си в оптимална форма. Това твърдение всъщност идва първоначално от японска маркетингова кампания и когато учените я подлагат на изпитание откриват, че тази конкретна бройка няма особено значение.

Какво ще кажете за вярването, че са необходими 21 дни, за да промените навиците си? Това е успокояващо кратък период и конкретно число, което много от нас са чували преди, но то идва от книга на пластичен хирург от 60-те години на миналия век и за съжаление не стои върху научни основи.

Изследователи са се опитали да разберат колко време наистина е необходимо, за да се създаде и затвърди нов навик много пъти, преди и след публикуването на тази книга, но усилията им така и не са давали конкретен резултат, тъй като те са разчитали на данни, докладвани от самите участници в прочуванията. Когато хората трябва сами да следят колко често ходят на фитнес или почистват зъбите си с конец, крайните данни, които представят на учените, невинаги са точни.

Но сега ново проучване на екип от Калифорнийския технологичен институт, Чикагския университет и Пенсилванския университет най-накрая предлага много по-категоричен отговор за предприемачите, които се чудят колко време ще им отнеме да превърнат нова рутина или работата с нов софтуерен инструмент във втора природа. Оказва се, че истинският отговор е „зависи“.

Съжаляваме, но „няма универсален срок за формиране на навици“

Вместо да питат хората за техните навици, изследователите разчитат на обективни данни в това ново прочуване. С помощта на инструменти за машинно екипът анализира информация за повече от 12 милиона посещения на фитнес зали и 40 милиона автоматично наблюдавани болнични измивания на ръце, за да установи колко време е нужно на човек, за да могат тези навици да станат предвидими и обичайни.

Въоръжени с милиони точки от данни и изчислителните способности на мощни компютърни системи, изследователите стигат до антиклимактично заключение - няма конкретен брой дни, необходими за формиране на нов навик. Колко време ще отнеме създаването на зависи от вас и от това какъв навик се опитвате да изградите.

„Няма магическо число за формиране на навик“, настоява съавторът на изследването Анастасия Буялская.

За тези, които искат да превърнат ходенето на фитнес в навик, неприятната истина е, че средно са необходими цели шест месеца, за да се установи такава тренировъчна рутина. На пръв поглед това може да бъде обезсърчаващо хората, които се надяват да променят начина си на живот, но ако знаете, че е напълно нормално да ви отнеме половин година, за да в ритъм и да свикнете с новата си фитнес рутина, то е по-малко вероятно да се откажете от начинанието на ранен етап и да продължите да полагате усилия, докато не преминете заветния времеви праг.

За по-малките, но все пак последователни навици, като например миенето на ръцете, картината е по-розова. Данните показват, че на болничните работници са били необходими броени седмици, а не месеци, за да придобият навика за по-редовно миене на ръцете, след като е била въведена нова система за автоматично наблюдение.

Науката обаче може да ви помогне да се промените

Това, че науката не може да ви каже точно колко време ще ви отнеме да създадете нов навик, не означава, че няма какво да предложи за подобряване на вашия начин на живот.

Бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания има цяла лаборатория, посветена на въпроса. Тази лаборатория редовно публикува своите открития. Ръководителят на лабораторията дори издаде цяла книга, озаглавена „Как да се променим през 2021 година“. Какви са някои нейните открития? Фактът, че един ефективен начин за създаване на здравословни нови навици преминава през това човек сам да си дава своеобразни „подкупи“, обвързани с постигането на дадени цели.

Учените не са единствените, които полагат усилия, за да намерят най-добрите начини за създаване на устойчиви навици. Има редица технологични инструменти, които обещават да ви помогнат да постигнете целите си. Има изобилие от ментори и гурута, предлагащи преки пътища към успех в този тип начинания. Много от тях са съгласни с няколко основни принципа - фокусирайте се повече върху процеса, отколкото върху крайната цел; добавете социален компонент към нещото, което правите; и не подценявайте силата на околната среда (да, криенето на сладките изкушения помага).

Науката не може да ви каже точно колко дни ще са ви нужни, за да създадете нов навик. Това зависи от вас, от конкретния навик и вашите обстоятелства. Но тя може да ви предложи подкрепа и насоки, за да направите този преходен период възможно най-кратък.

Източник: manager.bg