logo

8 съвета как да говорите умно и професионално

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Все повече хора използват интернет, за да заявят себе си. Виждаме ги в различни видеа да говорят по най-разнообразни теми. Прави ли ви впечатление колко важни са думите, когато става дума за представяне на продукт, разказване на история и т.н.?

Практиката сочи, че все повече хора не успяват да намерят точните думи, за да се изразяват. За да избегнете недоразумения на работното място или пък в личния живот, ето няколко съвета как да подобрите изразяването на мислите си.

1. Мислете преди да говорите/реагиратеТози съвет звучи прост, но е доста сложен за изпълнение. Изисква упражнения. Бъдете честни, когато говорите, поискайте няколко мига, за да си помислите, преди да изложите мислите си.

Може да си спечелите време, като зададете въпрос, преди да отговорите.

2. Направете намеренията си ясни

Преди да кажете нещо на среща или презентация, уверете се, че думите ви ще бъдат разбрани правилно. Заложете на този подход в писането на имейли – споменете го в темата на писмата.

3. Познавайте съюзите

Обърнете внимание на начина, по който говорите. Направете проверка, ако се колебаете. В, пред, на, след… има значение къде ги поставяте.

4. Избягвайте думата „много“

Вместо това помислете за друга дума, която ще изрази мисълта ви. Препоръчваме ви да отделяте по няколко минути дневно, за да обогатявате речника си. Четете книга, например.

5. Избягвайте повтарянето на една и съща дума

Думите ви ще звучат натрапчиво, ако във всяко едно изречение се чуват едни и същи думи. Внимавайте как описвате и разказвате.

6. Когато пишете, не възприемайте пунктуацията за даденост

Струва си да обновявате познанията си по пунктуация. С времето забравяме някои правила, а пък се случва и да се променят.

7. Избягвайте прекаленото обясняване на една идея

По време на презентация е лесно да изпаднете в режим на обяснения. За да избегнете излишното задълбаване в описания, препоръчваме предварително да нахвърляте бележки, които да следвате по време на презентацията.

8. Упражнявайте се пред огледало

Ако искате да сте блестящи пред публика, упражнявайте се редовно. Огледалото е подходящ помощник в случая.