logo

6 техники, които ще окрилят продуктивността ви

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Производителността е ценен атрибут сред бизнес професионалистите, защото времето е пари, парите са време и всеки иска да свърши повече неща по-бързо без да прави компромис с работата си. За да станете по-продуктивни и да извлечете максимума от един ден, помислете за най-добрите техники на най-успешните хора. Управлението на деня ви е напълно осъществимо и е под ваш контрол, ако приложите някои нови навици за производителност.

  1. Пригответе се за утре от днес

Продуктивните хора се приготвят за следващия ден, преди да "напуснат" офиса. За 10 минути или по-малко помислете предварително за най-важните си приоритети, които ще осигурят продуктивен утрешния ви ден. Завършете деня, като запишете първите три цели или проекти, които трябва да започнете, подготвите или завършите утре. Знаейки какво трябва да свършите на следващия ден, това ви настройва за проактивност.

  1. Подремнете

Когато загубите фокус и производителността ви е в спад, вашата креативност и бдителност не са толкова остри. За да се върнете към това състояние на поток, 10-15-минутна дрямка ще ви помогне да станете много по-фокусирани. Може да се наложи по-дълъг сън, ако задачата ви е по-креативна. Помислете за 90-минутно отлагане, за да освежите мисълта си.

  1. Кажете "Не"

Според изследванията да се научим да казваме "Не" ни позволява да сведем до минимум своите задължения и да постигнем по-голям фокус. Освен това тези, които трудно казват "Не", са по-склонни да изпитат стрес, прегаряне и дори депресия. Покойният Стив Джобс беше голям привърженик на тази стратегия. Джобс веднъж обясни тази вечна мъдрост за това какво включва истинският фокус.

"Хората смятат, че фокусът означава да кажете "Да" на това, върху което трябва да се съсредоточите. Но това изобщо не означава това. Това означава да кажете "Не" на стоте други добри идеи, които съществуват. Трябва да избирате внимателно. Всъщност съм също толкова горд от нещата, които не сме направили, както и от нещата, които направих", посочва той.

  1. Работете в 90-минутни спринтове

Една грешка в производителността, която много от нас правят, е да работим часове и да пренебрегваме честите почивки. Според Harvard Business Review, тайната на производителността е да работите по начина, по който тренират лекоатлетичните спринтьори. Съсредоточете се еднолично върху най-предизвикателната и важна задача за 90 минути. След това си дайте почивка на мозъка и го оставете да се зареди. Така ще работите по-бързо, когато се върнете на бюрото си.

  1. Реорганизирайте електронната си поща

Повечето хора позволяват на имейлите си да контролират тях (и тяхното време), вместо обратното. За да избегнете постоянното прекъсване на имейла, ограничете го до определени часове през деня и го насрочете. И когато го проверите, дайте приоритет кои съобщения да се четат и на кои да отговорите, като давате сигнали за най-важните си клиенти и контакти. Всеки друг може да изчака.

  1. Намалете срещите

Разгледайте всяка среща, която сте планирали за седмицата. Може ли някоя от тях да бъде разгледана по имейл? Вземете съвета на Илон Мъск, който цени силата на приоритизиране. "Отървете се от честите срещи, освен ако не се занимавате с изключително спешен въпрос", предлага Мъск в имейл, който изпраща до всички служители на Tesla.

Всъщност, в едно проучване на Harvard Business School две трети от бизнес мениджърите заявиха, че смятат, че срещите им пречат да завършат работата си. Едно безсмислено решение е да провеждате "чистка на срещи" два пъти годишно. Отменете всички редовни срещи. Може да откриете, че е възможно с времето да комбинирате или напълно да премахнете определени функции на срещата.

Източник: manager.bg