logo

6 начина да си върнете работната мотивация дори и в безнадеждна ситуация

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>42</b><br />

Преди около десетина години бях на косъм от това, да се откажа от бизнеса, на който бях посветил целия си живот.

Причината за това беше назначаването на нов оперативен директор, който трябваше да издигне нашата компания 1-800-GOT-JUNK? до следващото ниво. Вместо това, той доведе фирмата до ръба на банкрута, а аз поех вината за провала.

Голяма част от служителите на компанията и франчайз партньорите открито поставяха под въпрос способността ми да управлявам компанията. Честно казано, по това време споделях тяхното мнение и сериозно обмислях възможността да се оттегля.

Има моменти, в които всеки човек се пита дали е направил правилния избор на кариера и дали има нужната мотивация и желание, за да продължи напред. Именно хората, които се изправят на крака след подобно сриване, продължават напред по-силни от всякога.

Това са 6 начина, които ще ви помогнат да си върнете мотивацията и страстта за работа, дори в най-безнадеждната ситуацията. 

1. Променете средата, за да разсеете напрежението

Първоо: изчистете съзнанието си от негативни мисли. Ако постоянно обвинявате себе си за проблема, никога няма да достигнете до продуктивни решения. В такива моменти, най-доброто нещо, което може да направите, е да излезете на чист въздух и да избягате колкото се може по-далеч от работното място. Направете всичко нужно, за да си върнете контрола върху вашето емоционално състояние и да започнете да мислите трезво.

Когато стартирахме втората си фирма „WOW 1 DAY PAINTING”, цялостният облик на компанията имаше нужда от преобразяване. Аз бях толкова обсебен от идеята за промяна на фирмената визия, че напълно блокирах собствената си креативност.

Стигнах до решение едва, когато се отдалечих от бизнеса. Просветлението ме осени, докато разлгеждах различните типове сладолед в една джелатерия в Италия. Смяната на средата ми позволи да изчистя главата си от събралото се напрежение и притеснения и да погледна към бъдещето.

2. Върнете се към началото. Припомнете си защо сте започнали бизнеса

В началото на всеки бизнес стои определена цел. Когато чиповете са на масата, отделете малко време, за да си припомните защо започнахте този проект.

Преди пет години,  една от нашите компании беше попаднала в задънена улица , което ме подтикна да преразгледам нашите приоритети и да начертая кристално ясна визия за начина, по който нашия бизнес ще изглежда през следващите пет години. Оттогава до днес тази картина играе ролята на нашата пътеводна светлина към мястото, което искаме да достигнем. Когато се отклоним от пътя, винаги може да си припомним по-голямата картина, която ни връща обратно в правилната посока.  

3. Пренасочете фокуса си към нови и по-добри идеи

Може и да звучи клиширано, но определението за лудост е да правиш едно и също нещо, отново и отново, и да очакваш различни резултати. Ако вашата кариера или бизнес е в застой, определете какво спъва вашето развитие и направете нужните промени, за да премахнете проблема.

За начало, трябва да си поставите нови цели. Преди ребрандирането, WOW 1 DAY PAINTINGбеше не просто в задънена улица, компанията беше започнала да трупа загуби. Решението да променим цялата партньорска мрежа бе трудно и скъпоструващо, но ако бяхме продължили в същата посока, всичко щеше да се разпадне. Промяната във фокуса и дизайна ни даде време и нови сили, за да поемем по пътя към възстановяване.

4. Започнете да мислите позитивно

В крайна сметка, посоката, в която ще се развият кариерата и бизнеса ви, зависи от вашите мисли, чувства и действия. Когато си мислите, че сте провал, вие самите започвате да вярвате в тази идея и създавате предпоставка за бъдещи неуспехи. Попаднете ли веднъж в кръга на провала и колебанието, трудно може да се измъкнете. 

Точно там се озовах и аз самият, когато уволних нашия главен оперативен директор. Бях заложил бъдещето на цялата компания на надеждата, че този човек ще се справи най-добре със задачата. Нямаше как да бъда по-далеч от истината. Дълго време се взирах в миналото, търсейки пропуснати знаци и предупреждения, с помощта на които можеше да избегна ситуацията. Чувствах вина и срам за това, че разочаровах и подведох екипа си.

Истината е, че тези негативни мисли няма да ви помогнат по никакъв начин. Вместо да се концентрирате върху това, което сте могли да направите, фокусирайте вниманието си върху това, което може да направите сега, за да не повторите грешките от миналото.

5. Обкръжете се със страстните хора

След като си върнете позитивния начин на мислене, следващата стъпка е да се обкръжите със съмишленици. Хората отговарят на позитивизма с позитивизъм. Съюзете се със страстни, енергични и силно мотивирани хора, заедно с които да постигенте целите си.

Случаят с оперативния директор не беше първия, в който изгубих желанието си да продължа напред. През 1994 година бяха на ръба да се откажа от бизнеса, защото фирмената култура на компанията беше станала напълно токсична. Несъзнателно бях изградил екип, който не споделяше моите ценности и идеали, превръщайки бизнеса в скучно задължение, което не ме привличаше по никакъв начин.

Вместо да избягам, аз  реших да реорганизирам нещата и да започна от начало. Днес разполагам с екип от позитивни, талантливи и трудолюбиви хора, чиито виждания и цели съответстват тези на компанията.

6. Проявете търпение

Някой веднъж ми каза да не вземам важни решения, когато съм разстроен или ядосан. Оказа се, че той е бил напълно прав. Кой знае къде щях да бъда сега, ако онзи ден бях изоставил бизнеса си, повлиян от силните чувства на разочарование и отчаяние. Успехът в бизнеса(както и във всичко останало) изисква време, усилия и търпение.

Така че, следващият път, когато ви се прииска да зарежете всичко, трябва да си припомните, че нищо не е окончателно. Ако се върнете към основите, промените начина си на мислене и зададете нов курс за бъдещето, няма да ви отнеме дълго време, преди да се върнете в правилния път.

Брайън Скъдамор, съосновател и главен изпълнителен директор на O2E Brands, за Inc.com