logo

6 лъжи, които ви пречат да успеете

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Много хора са жертва на комбинация от вярвания и заблуди, които ограничават техния потенциал.  

„За да бъдете успешни, трябва да разпознаете тези лъжи и да се отървете от старите си вярвания“, казва Тони Робинс, автор на бестселърите „Unlimited Power“, „Unleash the Power Within“ и „Awaken the Giant Within“.

Мнението на Робинс споделят множество финансови специалисти. С помощта на тези експерти, от BusinessInsider са направили списък с най-често срещаните лъжи, които пречат на вашето развитие, и начините да преодолеете тези ограничения.

  1. „Не зная от къде да започна“

„Когато си казвате, че трябва да започнете от самото начало, вие предполагате, че знаете къде точно е това начало. За съжаление това не е начина, по който работи човешкият мозък. Този процес не е линеен.“, казва Чарлз С. Скот, финансов съветник и президент на Pelleton Capital Management.

Вместо да търсите началото, започнете от където и да е било. Вземете някаква книга за инвестиране или финансиране, която е грабнала вашия интерес и прочетете произволна глава. След това, прочетете още една на същия принцип, съветва Скот. Първите стъпки често са най-предизвикателните, затова най-важното е просто да започнете от някъде.  

  1. „Ще започна от утре“

Чували ли сте поговорката „Днес е първият ден от остатъка на живота ти“. Може да звучи малко изтъркано, но е истина. За съжаление, този маниер прави по-лесно постоянното отлагането на успеха с още един ден. 

„Започването на нещо отнема толкова енергия, колкото и търсенето на оправдание за отлагане“, казва финансовият планьор Бенджамин Бранд. Ако искате постигнете целите си, без значение дали става въпрос за финансова независимост или за изплащане на дълг, Бранд предлага да си направите списък със задачи.

„Запишете си поне три задачи, които да изпълните до края на деня, без значение от обстоятелствата“, казва Бранд. Ключът към успеха е да свършите работата днес, а не утре.

  1. „Не съм готов да бъдат толкова успешен“

Вярата в промяната е нещото, което я прави възможна. Разбира се, обратното е също толкова вярно. Ако мислите, че не сте готов да бъдете успешен, никога няма да бъдете.

 „Не попадайте в капана на това самореализиращо се пророчество. Помнете, че ако вярвате в нещо, то се превръща в истина за вас.“, казва Скот. Вместо това той предлага да правите малки стъпки по пътя към постигането на крайната цел.

  1. „Твърде късно е, а и пропуснах шанса си“

Дори и да изглежда, че сте пропуснали идеалната възможност, не забравяйте, че никой не се ражда с ключ към успеха в ръка. Постиженията отнемат дълги години, през които вие придобивате уменията, необходими за постигането на вашите цели.

„В момента, в който си кажете, че сте прекалено  стар, че пазарът е пренаситен или пък, че не разполагате с нужните ресурси, вие предварително се подготвяте за провал.“, казва Тейлър Шулте, основател на фирмата за финансово планиране Define Financial.

Освен това, историята е пълна с примери за хора, които постигат своите най-големи успехи в по-напреднала възраст. Първата книга на Джулия Чайлд е публикувана през 1961, когато Чайлд е на 48 години. Рей Крок, човекът, който превръща Макдоналдс в бизнес за милиарди, става успешен едва на 52 години. Полковник Сандърс превръща KFC във франчайз на 62 години.

Ако се чудите как тези хора постигат успеха толкова късно в живота си, Шулте препоръчва да се научите да визуализирате своите цели. След това идентифицирайте следите фактори,  които да използвате като основа за вашият план за успех.

Какво трябва да направите, за да превърнете вашата цел в реалност?

Какви промени трябва да направите днес?

Какво е нещото, което сте отлагали, но в крайна сметка трябва да завършите?

  1. "Нямам време“

Това е може би една от най-честите лъжи, които си казваме.

„Всички имаме време. Вярвате или не, ние имаме повече време, отколкото си мислим“, казва Клинт Хайнс, основател на NextGen Wealth.

Това, което хората искат да кажат, когато използват израза „Нямам време“ всъщност е, че финансовият успех не е техният приоритет.

 Ако искате да станете успешен, забравете за момент за играта на голф с шефа, прекарвайте по-малко време в социалните медии и спрете да отлагате. Вместо това, използвайте времето си за „продуктивни дейности“.

„Всички имаме време, единственият въпрос е как го подреждаме.“, добавя Хайнс.

  1. „Приятелите ми не пречат на моето развитие“

Дори могат да помогнат, стига да са подходящата компания. Въпросът е дали наистина е така. Търсете приятели, които показват качества, които бихте искали да придобиете или усъвършенствате.  Ако прекарвате достатъчно време с тях, техният начин на държание ще започне да ви влияе.

„Повечето истории за успех започват с момента, в който човек решава да си създаде обкръжение от успешни хора.“, казва Том Дием, финансов планьор в Diem Wealth Management. 

Друг вариант е да потърсите ментор, за да ви даде съвети, които да приложите във вашата стратегия за успех. Може да намерите ментор, като се присъедините към местна обществена организация или като вземете участие в спортен клуб, съветва Дием.

„Тези групи са пълни до козирката с успешни хора, които търсят съмишленици за незаети постове в техните компании“, казва Дием. „Ако прекарвате време с  успешни хора, те ще се сетят първо за вас, при евентуална възможност за работа. Така че, ако следвате страстта си към по-забавните и приятни неща от вашия живот, възможностите ще започнат да изникват все по-често.“, добавя той.  

Източник: manager.bg