logo

3 въпроса, които да си зададете когато сте на кариерен кръстопът

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Липсата на възможности за кариерно развитие е едно от най-неприятните неща в живота. Изобилието от възможности, обаче, също може да бъде стресиращо.

Всеки мечтае за добри предложения за работа, нови интересни партньорства, но когато тези мечти се сбъднат, човек понякога се стъписва и започва да изпитва огромна нерешителност и страх от новото.

В същото време, ако сме уседнали на една и съща работа от години, се питаме "Ще бъда ли по-щастлив на нов пост? Дали няма да съжалявам по-късно за избора си? Мога ли да се справя с новите предизвикателства?" Това са само част от въпросите, които ни измъчват по пътя към промяната.

Какъв е най-ефективният начин да се справите с всичката тази тревожност, за да може да прецените адекватно кое е най-добро за вас?

Пол Джун, автор на книгата "Connect The Dots: Strategies and Meditations On Self-education", предлага 3 въпроса, които да си зададете, когато сте изправени пред подобен кръстопът. Те са следните:

  1. "Какъв човек ще стана, ако се възползвам от тази възможност?"

„Същността на този въпрос се състои в разбирането какъв вид е решението, което ще направите, и какъв е пътят, по който то ще ви поведе“, казва Джун. „Правите този избор заради по-високото заплащане, или защото работата за тази компания ще ви превърне в човека, който искате да станете?“. Тук няма грешен отговор, но е важно да бъдете искрени със себе си.

  1. "Какво ще ми струва това?"

Запитайте се: Ако не направя това, какво друго бих правил? Джун дава пример с пътешествието на Чарлз Дарвин с кораба "Бигъл", което ученият разказва за книгата си „Произход на видовете“. В нея излага теорията за еволюцията. Пътуването било изпълнено с опасности, но потенциалните резултати били прекалено големи, за да бъде пренебрегнато от Дарвин.

Не е нужно да сте гений, за да се възползвате от този прост въпрос. Претеглете възможните позитиви и негативи и вземете решение.

  1. "Какви са "рамките", които ограничават моите възможности?"

Лошите ни решения често са продукт на това, че сме фокусирани над грешните фактори. Често сме концентрирани над статуса и заплащането, когато трябва да мислим за кариерното развитие и личната реализация.

Джун предлага да използвате този въпрос, за да прецените дали нещата, на които обръщате внимание, са най-важните, или те просто отклоняват вниманието ви.

"Трябва да си зададете този въпрос, за да изясните мотивите си и да осъзнаете величината на вашето решение. Защо вниманието ви е концентрирано точно над тази част от цялостната картина? Какво ще се случи ако премахнете рамките? Какви нови неща ще откриете? Какво сте игнорирали и пропускали?", обяснява Джун.

Източник: manager.bg