logo

Шест неща, които ощетяват финансите ви

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Капучиното и фрапетата може да ви костват солидна сума всеки месец, когато ги поръчвате ежедневно от кафене.

Съществуват обаче няколко други практики, които съществено ощетяват финансите. Дори са по-вредни за джоба от ободряващата кофеинова напитка.

  1. Не съставяте бюджет

Да, бюджет! Това е най-удачната точка, от която да започнете. Когато разполагате с бюджет, вие осъзнавате колко пари имате на разположение и че не е добра идея да се ширите във всички посоки. Без бюджет ще профукате парите си рано-рано.

  1. Не искате повишение

Орязването на разходите е добра стратегия за спестяване на пари, но какво ще кажете за увеличаване на приходите. Кога за последно актуализираха заплатата ви?

  1. Купувате дом, който не можете да си позволите

Когато сте избирали дома си под натиска на чужди очаквания, в един момент осъзнавате, че сте направили грешен ход.

  1. Започвате да учите в университета просто така

Без цел? Просто така за дипломата? Помислете пак. Наистина ли тя ще даде тласък на кариерата?

  1. Не осъществявате целите си (дори не ги записвате)

Всички имаме цели и желания, които искаме да осъществим. Част от тях зависят от финансовото ни положение – искате да пътешествате, да се преместите в друг град, да смените кариерната сфера?

За да изпълните целите си, трябва да разплатите всичките си дългове, да спестите по-голям фонд за спешни случаи и да се научите да живеете с по-малко приходи.

  1. Отлагате „за утре“

„Утре“ може да се превърне в година. Не подценявайте силата на навика да отлагаме. За да го пречупите, „надробявайте“ задачите на по-малки. Такива, които може да осъществите без кой знае какви усилия.

Източник: profit.bg