logo

Шест начина да не загубите надежда, когато търсите работа

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Търсенето на работа може да бъде изключителен изморителен процес. Ако търсите развитие на кариерата си в друга професионална сфера, вие сте на прага на вълнуваща глава от живота си.

Може да ви отнеме обаче повече време да откриете новото си работно място, тъй като се прехвърляте в съвсем различни води. Конкуренцията е голяма.

Предлагаме 6 начина да се окуражавате по пътя на търсенето на новото място.

  1. Диагностика

Направете стъпка назад и разберете откъде извира усещането за липса на оптимизъм. Твърде дълго ли продължава търсенето на работа? Поговорете с приятели, доверени колеги, с ментори. Обновете очакванията си за времето, което ви е необходимо, за да стартирате нова работа.

Дали обезкуражаването не идва от факта, че сте по-малко конкурентни, отколкото сте очаквали? В този случай потърсете повече обратна връзка от хората, които ви интервюират. Те ще ви дадат насоки какво трябва да направите, за да бъдете избрания.

  1. Потърсете искрена обратна връзка

Понякога, за да не се обезкуражавате, трябва да престанете да правите едни и същи грешки. Минава почти година, а все още не сте започнали работа? Поканени сте били на куп интервюта?

Мислели сте, че сте точният човек, но не сте били? Потърсете искрена обратна връзка. Обмислете информацията, която сте получили и започнете новото търсене, без да правите излишни грешки.

  1. Прегледайте своите социални контакти

Всеки един от нас има познати, които работят в други професионални сфери. Това ви дава предимства. Използвайте ги. Поразпитайте. Дори проучете възможностите за реализация в сфера, в която имате нула опит и знания.

  1. Променете списъка със задачи

Ако постоянно сте в търсене на работа, шансовете да прехвърляте едни и същи задачи всеки ден е голям. Пооправяте CV-то си, преглеждате обявите, звъните на познати или пък професионалисти, които ви помагат да си откриете работа, пишете мотивационни писма и т.н.

Целият процес е изморителен, а след поредната седмица вече тежи. Променете ежедневието си.

  1. Определете кога ще търсите работа и кога не

Както споменахме по-горе, не може постоянно да преглеждате обявите. Определете за себе си кога е най-удачният момент да посветите 1-2 часа за разглеждане на сайтове за работа, изпращане на CV-та и писане на мотивационни писма.

  1. Изяснете своето „защо“

В дните, когато усещате сериозно обезкуражаване, размишлявайте отново върху причините, поради които търсите конкретна работа. Дори включете по-дълга перспектива в процеса.

Гледайте на сегашните си усилия като на необходимост, която впоследствие ще ви донесе ползи. На вас и на вашето семейство. Това ще бъде едно ново интелектуално предизвикателство. Ще ви позволи да развитиете ключови умения и да демонстрирате по-добри качества като лидер.

Източник: profit.bg