logo

Търсите нова работа? 5 списъка ще ви помогнат да я намерите по-лесно

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Процесът по търсене на работа включва множество фази. Намирането на привлекателни оферти, разпращане на мотивационно писмо и автобиография, интервюто за работа, изпращането на допълнителни материали и тн. Като прибавим към всичко това напрежението и притесненията, които човек изпитва, докато търси работа, става ясно защо много хора пропускат важни стъпки от процеса, което понякога им коства мечтаната работа. Ако не искате да пропилеете добра възможност, започнете да мислите за търсенето на работа като за дългосрочен проект, на който сте ръководител, съветва Шерил Хайът, съосновател на Hyatt-Fennell Executive Search.

„Стратегически изготвените списъци могат да ви помогнат да фокусирате вашите усилия и енергия върху мотивационното писмо и самото интервю за работа“, казва Тя. Ето 5 списъка, които е добре да имате, когато си търсите работа:

  1. Списък с потенциални работодатели

Започнете със списък с 10-15 потенциални работодатели, съветва Джил Гугино Панте, директор на Lerner Career Services Center в Делауеърския университет.

„Този списък е важен, защото той прави търсенето ви по-целенасочено и управляемо“, казва тя. „След като съставите такъв списък, можете да започнете да търсите конкретни оферти в тези фирми, да се запознаете с хората, които работят там, да откриете събития, на които можете да ги срещнете да, и да видите дали имате контакт с някои от тях в Linkedin”, казва тя.

„Вашите познати трудно може да ви помогнат, ако например им кажете, че търсите работа във финансовия сектор. Ако обаче обясните към кои компании в сектора проявявате интерес, тогава те ще могат да потърсят връзка с хора, които познават в тези фирми.“, добавя Панте.

  1. Списък с работни позиции

Може да научите за работни позиции, които отговарят на вашите интереси и нужди, по най-различни начини, казва Хайът. „Независимо дали откривате оферта за работа в профила в Linkedin  на определена компания или чувате за открита позиция от ваш приятел, трябва да си отбележите тази възможност в списък, към който да можете да се върнете по-късно.“, съветва тя.

„Проучете запазените оферти, за да разберете дали са подходящи за вас. Съберете информация за компаниите, които ги предлагат, и я използвайте за да подсилите мотивационното си писмо и вашата автобиография“, казва още Хайът.

  1. Списък с контакти

Направете списък с всички хора, с които имате ежедневни взаимодействия както в професионален, така и личен план, съветва Дебора Роланд, вицепрезидент по човешките ресурси в CareerArc.

„Сполете с възможно най-много хора с какво се занимавате и какво търсите в следващото си работно място. Никога не знаете от къде може да дойде следващата оферта за работа. Направете списък с хора, които работят в компании, предлагащи позиции, които ви интересуват, и проверете дали вашите контакти познават някои от тези хора. Понякога може да си спечелите интервю като просто поискате да бъдете запознати с тях.“, казва тя.

  1. Списък с въпроси, които да зададете на интервюиращия

По време на интервюто за работа ще имате възможност да зададете няколко въпроса. За това е добре предварително да си съставите списък с въпроси, които искате да зададете на потенциалния си бъдещ работодател, казва Кариса Миклусак, главен изпълнителен директор на компанията tilr, която осигурява мобилно приложение свързващо компании и хора, търсещи работа.

„Важно е да се уверите, че позицията е подходяща за вас, преди да подпишете договор. Подгответе въпроси, които ще ви помогнат да разберете каква е фирмената култура в компанията; какви са очакванията, които ще бъдат възложени върху вас, ако приемете позицията; каква е структурата на мениджмънт в организацията, каква е политиката за работа от дома и какви са индикаторите, на базата на които ще бъде оценявано вашето представяне“, казва тя.

  1. Списък с отговори, които може да дадете на интервюиращия

Повечето мениджъри, отговарящи за интервюирането на кандидати за работа, задават няколко стандартни въпроса като например „Какво можете да ми разкажете за себе си?” или „С какво ще допринесете за успеха на нашата компания“, казва Миклусак.

„Това са някои от най-популярните въпроси за разчупване на леда по време на интервю, но същевременно с това те са сред най-трудните за отговаряне, ако нямате предварителна подготовка“, коментира тя. „Всички спортисти тренират здраво, преди да излязат на терена. Представете си, че вашият търсенето на работа е вашият спорт и „тренирайте“ с вашите приятели и роднини като отговаряте на въпроси, които може да ви зададат на интервюто“, съветва тя.

Източник: manager.bg