logo

Трудни уроци, които ще ви направят по-успешни

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Всички познаваме съкрушителното чувство на безсилие и слабост, което идва с провала. Единственото нещо, което разграничава успешните хора от останалите, е начинът, по който те реагират, когато са изправени пред неуспех.

Когато животът ви изправи пред тежки предизвикателства, трябва да решите дали ще ги използвате като извинение за вашите несполуки, или като трамплин към успеха.

Провалът може да бъде добър учител, стига да имате правилното отношение. Неуспехът ви откъсва от вашата рутина и ви дава възможност да подходите към нещата по-различен начин и да


намерите нови решения на добре познати проблеми.

Пред нас има два варианта – или да гледаме на нашите провали като на отражение на нашите способности, или като на възможност за растеж. Следващият път, когато почувствате, че сте се отдали на самосъжаление, съсредоточете мислите си върху това, което може да контролирате - отношението ви към провала.

Някой от най-добрите уроци в живота са трудни за приемане. Това са уроци, които поставят предизвикателство пред вашата гъвкавост и способност да се учите. Когато не ги приемем навреме, ние рискуваме да ги научим по трудния начин.

Ето и няколко от тях:

Първата стъпка винаги е най-трудната

Когато искате да постигнете нещо значимо, началото винаги е трудно, ако не дори обезсърчаващо и плашещо. Когато обаче се осмелите да направите първата крачка, всички тези тревоги и страхове се губят в сянката на действието. Хората, които се хвърлят с главата напред в непознатото, не са по-силни и смели от всички останали, те просто знаят, че трудностите и неприятностите, които вървят ръка за ръка с всяко ново начало, са неизбежни и че отлагането единствено удължава този неприятен период.

Добрите неща отнемат време

Успехът изисква най-вече две неща - време и усилия. Малкълм Гладуел - авторът на бестселъра „Повратната точка: Как малките неща могат да доведат до големи промени“, казва, че овладяването на едно умение до съвършенство изисква 10 000 часа неуморна работа и концентрация. Множество успешни хора биха се съгласили с това.

Да вземем за пример Хенри Форд, който след два неуспешни опита за пробиване в автомобилния бизнес създава добре познатата ни днес компания, носеща неговото име, когато е бил на 45 години. Подобен е и случаят с Хари Бърнстийн, който отдава целия си живот на литературата, но успява да напише книга, която да се превърне в бестселър, чак когато става на 96 г.

Когато постигнете най-накрая желания успех ще разберете, че самият път към него е бил най-добрата част от преживяването.

Да бъдеш зает и да бъдеш продуктивен не е едно и също

Огледайте се наоколо. Изглежда, че всички хора постоянно са заети с нещо, било то тичане от среща на среща или писане на имейли. И въпреки това, колко от тях са наистина продуктивни? Колко постигат важни успехи и значими резултати? Успехът не идва от движението и действието, а от правилния фокус, който гарантира, че използвате ефективно и ползотворно вашето време. В крайна сметка, всички разполагаме с еднакво количество време в рамките на деня, за да постигнем това, което искаме. Уверете се, че влагате усилията си в задачи, които носят значими резултати.

Винаги ще имате по-малко контрол върху нещата, отколкото ви се иска

В живота има прекалено много непредвидими обстоятелства, за да можете да държите под пълен контрол всички резултати и последици. Това, което обаче е изцяло под ваш контрол, е начинът, по който реагирате на нещата, който не можете да управлявате. Именно вашата реакция е нещото, което може да превърне една грешка в поучително преживяване и да гарантира, че успехът няма да издигне егото ви до небесата. Няма как да спечелите абсолютно всяка битка, но ако имате правилното отношение, може да спечелите войната.

5. Вие сте толкова добри, колкото хората, с които се заобикаляте

Изключително важно е вашето обкръжение да се състои от хора, които ви вдъхновяват да бъдете по-добри във всяко едно отношение. Какво обаче остава за хората, които ви дърпат надолу? Защо им позволявате да продължават да бъдат част от вашия живот? Всеки, който ви кара да се чувствате безполезни, ненужни и слаби, само ви губи времето и ви кара да заприличате на него. Животът е твърде кратък, за да го делите с подобни хора.

6. Най-големите ви проблеми идват от вашето съзнание

Почти всички наши проблеми произтичат от „пътуването във времето“, което се случва в нашето съзнание. Връщаме се в миналото и съжаляваме за нещата, които сме направили, или пък се пренасяме в бъдещето, тревожейки се за нещата, които още не са ни се случили. Когато се отдаваме на мисли за миналото и бъдещето, ние губим от поглед едното нещо, което всъщност можем да контролираме – нашето настояще.

7. Самооценката ви трябва да идва отвътре

Когато вашето щастие и чувство за удовлетворение произтичат от сравнението ви с други хора, вие вече не сте господар на собствената си съдба. Не позволявайте на чуждото мнение да отнема от значимостта на вашите постижения и да омаловажава усилията ви. Въпреки че е невъзможно да игнорирате напълно мнението на другите за вас, вие не трябва да забравяте, че тяхната оценка не е безпристрастна и реалистична. Каквото и да е мнението на хората за вас, самооценката ви трябва да идва отвътре. В крайна сметка, никога няма да сте толкова добри или толкова лоши, колкото те казват, че сте.

8. Не всеки ще ви подкрепя

В действителност, повечето хора няма да бъдат на ваша страна. Някои дори ще ви заливат с негативизъм, агресия и ревност, но в крайна сметка всичко това няма особено значение, тъй като, както е казал д-р Сюс: „Бъдете себе си и казвайте, каквото мислите, защото тези, които имат нещо против, не са важни, а тези, които са важни, нямат нищо против." Няма смисъл да се надяваме, че ще получим подкрепа от всеки, и няма причина да губим време и енергия в опити да спечелим на наша страна хората, които не ни подкрепят. Спрете да обръщате внимание на хора, които не са важни за вас и се фокусирайте върху хората и нещата, които имат значение.  

9. Съвършенството не съществува

Не превръщайте търсенето на съвършенство във ваша основна цел. Истината е, че то не съществува. Хората са податливи на грешки по природа. Стремежът към съвършенството винаги ви оставя с чувство на неуспех и малоценност, колкото и добро всъщност да е вашето представяне. Това ви кара постоянно да мислите за нещата, които не сте успели да постигнете и онези, който е трябвало да направите по-различен начин, вместо да продължите напред, вдъхновени и ентусиазирани от това, което сте постигнали и нещата, които ви предстоят в бъдеще.

10. Страхът е най-големият източник на съжаление

Когато теглите чертата ще разберете, че съжалявате много повече за възможностите, от които не сте се възползвали, отколкото за поетите рискове, които са завършили с провал. Често чувам хората да казват: „Какво е най-лошото, което може да се случи? Може ли това да ме убие?“. И въпреки това, смъртта не е най-лошото нещо, което може да ви застигне. Най-лошото нещо, което може да ви се случи, е да си позволите да бъдете мъртви отвътре, докато все още сте живи.

Успешните хора никога не спират да учат. Те се учат както от своите успехи, така и от своите грешки, и винаги се стараят да бъдат по-добри с всеки изминал ден.

.........

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com