logo

Трудни и самовлюбени - има ги във всеки офис

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Знаете ли, че все пети изпълнителен директор в САЩ притежава психопатични наклонности? Макар и това да звучи като шокиращо, има един близък роднина на психопатията, които е още по-често срещан на работното място. Всъщност, той е толкова разпространен, че почти 100% сигурно, че ви се е налагало да работите с такъв човек.

Това са хора, които внасят смут, напрежение и хаос в рабата. Те са едни от най-трудните личности, с които може да се сблъскате в професионални си живот. Това са нарцисите.

Речникът на Уебстър определя нарциса като „човек, който е се характеризира с екстремно ниво на самовглъбеността, преувеличено чувство за собствена значимост и постоянна нужда от внимание и преклонение.  

Нарцисите са манипулативни хора, които се крият зад фалшиви маски и действат задкулисно. Важно е да се научите да ги разпознавате, ако не искате те да унищожат вашата мотивация и репутация. И така, как можете да разпознаете един нарцис?  

  1. Нарцисите се интересуват само от собствените си егоистични нужди

Нарцисът не го е грижа за нещата, които се случват на неговите колеги и подчинени, било то добри или лоши. Когато го изправите пред този факт, нарцисът обикновено заема отбранителна позиция или напълно ви игнорира, така че не очаквайте извинение. Ако този човек не показва никакво уважение и към вас и вашата позиция, обмислете възможността да прекратите напълно контактите си с него, каквото и да означава това за вас и вашата работа.

  1. Нарцисите не могат да се справят с напрежението

Нарцисът винаги е наоколо, когато нещата вървят добре, но никога не може да бъде открит, когато те тръгнат в лоша посока. Когато компанията е засегната от някаква криза, нарцисът е последният човек, който ще помогне на вашия екип. Приемете това като пример за поведението, което може да очаквате от него в бъдеще, и не си губете времето в търсене на помощ от този човек.

  1. Нарцисите никога не поемат отговорност

Когато техен колега изрази недоволство или разочарование от нещо, което те са направили, нарцисите ще опитат да се отървава от отговорността за своите действия и дори да ги препишат на някой друг(много често дори на самият човек, който е отправил критики към тях). Истинска рядкост е да видите нарцис, който да говори искрено; да изслушва другите, без да ги съди, и да поема отговорност за кашата, която е надробил.

  1. Нарцисите са непостоянни

Тези хора могат да ви подлудят със смесените сигнали, които изпращат. Един ден те ви засипват с комплименти и ви обясняват колко сте страхотни и умни, а на следващият ви подминават по коридорите, правейки сe,  че не ви забелязват.

  1. Нарцисите са майстори манипулатори

Нарцисът e умел манипулатор, който може да използва своя чар и интелект по такъв начин, че да убеди колегите да служат на неговите нужди, дори ако това е в техен ущърб. За да противодействате на един такъв сладкодумец, който знае как да каже на хората това, което искат да чуят, трябва внимателно да наблюдавате неговите действия и да следите дали те отговарят на думите му. Изпълнява ли това, което е обещал да направи? Последователен ли е в своите действия? Ако нещата, за които той говори, са твърде хубави, за да бъдат истина, то най-вероятно си имате работа с изкусен манипулатор.

  1.  Нарцисите обичат да прехвърлят вината

Нарцисът винаги обвинява своите колеги и подчинени, когато нещо се обърка, независимо дали това има нещо общо с реалността на ситуацията. Освен това, за нарцисът нищо не е достатъчно добро. Колкото и да се стараете да му угодите, никога няма да успеете. Не след дълго ще започнете да се самоцензурирате в негово присъствие и да внимавате да не го обидите с нещо, страхувайки се от неговата реакция. С времето ще започнете да мислите, че по-добре да поемете вината върху себе си, отколкото да влезете в нов конфликт с нарциса.

Най-важното, което трябва да направите, ако искате да се справите с нарцисите, е да се научите да не приемате нещата лично и да не обвинявате себе си, защото проблемът не е във вас, а в тях. Ако усетите, че си имате работа с нарцис, създайте физическа и емоционална дистанция между вас и този човек възможно най-рано, за да се уверите, че неговите налудничави прищевки няма да ви навредят. И на последно място, но не и по значение, споделете вашите наблюдения с шефа си и документирайте всички неетични и непрофесионални прояви на нарцистичния ви колега, за да си гарантирате, че имате достатъчно доказателства, ако проблемите ви с този човек стигнат до отдел „Човешки ресурси“.

Източник: manager.bg