logo

Той ви притиска, той е груб ...Запазете спокойствие!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Като изключим задаване на един или два необичайни въпроса, които проверяват как реагирате на нещо, за което не сте подготвен, повечето мениджъри, отговарящи за интервютата за работа, са добри професионалисти. И знаят как да се държат с хората. Но и сред тях има "изключения", които се държат грубо и агресивно. Това е стъписващо! Не и обаче ако сте предварително подготвени да реагирате най-адекватно на атаките на мениджъра, който ви интервюира за работа.

Ето три съвета, които ще ви помогнат да се справите с агресора:

Запазете спокойствие

Когато някой се държи грубо с вас, първият ви инстинкт може да бъде да му отвърнете със същото. Вместо да тръгнете в атака, потиснете желанието си да влезете в разгорещен конфликт и запазете спокойствие. Започнете с поемане на глътка въздух, дори ако това означава да помолите за извинение и да отидете до тоалетна, където да напръскате лицето си с хладка вода. Понякога интервюиращите задават един или два по-грубо звучащи въпроса, за да тестват начина, по който реагирате на тях. Последното нещо, което искате, е да се представите като човек, който не издържа на напрежение и не може да се справя с трудни ситуации. Това е вашата възможност да покажете, че нищо не може да ви изненада и разклати.

Не го приемайте лично

Когато някой е груб с вас, винаги е добре да си спомняте, че дори най-милите и отзивчиви хора имат лоши дни. Може би интервюиращият е подложен на огромно напрежение от свия шеф, който иска от него да намери перфектния кандидат за работа. Може би той преминава през труден период в личния си живот. Дори и на пръв поглед неговата агресия да е насочена към вас, има голяма вероятност той просто да си изкарва насъбрания гняв. Вместо да приемете нещата лично, не губете равновесие и продължете по план, отговаряйки спокойно и уверено на всеки негов въпрос.

Влезте в диалог

Ако приемете като агресивно нещо, което интервюиращият ви казва, използвайте това като възможност да промените посоката на разговора. Насочете светлината на прожекторите върху интервюиращия и му задайте въпроси, които показват, че ви пука. Има голяма вероятност това да превърне неговата агресия в позитивно отношение. Защо ли? Защото хората обичат да говорят за себе си. Според Scientific American причината за това е проста – когато говорим за себе си ние се чувстваме добре.

Ако имате чувството че сте попаднали в безизходица и не знаете как да отговорите на агресията на интервюиращи, може да използвате тези три кратки и бързи въпроса (които на всичко отгоре ще ви помогнат и да научите нещо повече за компанията):

От колко време работите тук?

Какви ценности и/или качества, характерни за компанията, ви накараха да я изберете?

Каква е любимата ви част от работата тук?

Дори най-талантливите и добре подготвени професионалисти може да бъдат разколебани и да започнат да се съмняват в себе си, когато се изправят очи в очи с интервюиращ, който се държи грубо и агресивно. Вместо да изгубите контрол върху ситуацията, използвайте изброените по-горе трикове и се придържайте към предварителния си план. Ако се стигне до там, че нападките преминат границите на приемливото и се превърнат в директен тормоз срещу вас, то не се колебайте да излезте от стаята и да потърсите контакт с друг служител на компанията. Запазете спокойствие, докато ситуацията ви го позволява, и ще демонстрирате, че можете да се справите със всичко.

Източник: manager.bg