logo

С най-добрата усмивка

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Кой не иска да бъде харесван от останалите? Хората, които знаят как да печелят чужди адмирации, се радват на редица предимства в живота. В личен аспект, ние градим по-дълбоки и устойчиви връзки с хората, които харесвам и които искаме да бъдат част от нашия живот. В професионален план, когато нашите колеги и ръководители ни харесват, ние си сътрудничим по-добре с тях, по-рядко влизаме в конфликти и имаме по-големи шансове да получим повишение.

Много хора вярват в погрешното схващане, че човек се ражда с харизма – че способността ни да се харесваме да другите е извън нашите ръце и че само малка група щастливи имат нужните качества, за да постигнат този резултат. Подобно на всички човешки умения, ние можем да се научим да бъдем по-харизматични като разберем какво точно кара хората да ни харесват и положим целенасочени усилия да го правим. Ето няколко начина да привлечете вниманието на останалите:

Подходете с ентусиазъм

Когато се запознавате с някой, извадете най-добрата си усмивка, изправете рамене и осъществете зрителен контакт. Ако забележите нещо у този човек, за което може да му дадете искрен комплимент, то не пропускайте възможността. Ако наскоро е постигнал някакъв успех, с който сте запознат, то трябва да го отбележите.

Научете се да слушате

Повечето хора обичат да говорят за себе си. Това означава, че те харесват когато срещу себе си имат събеседник, който наистина чува това, което казват. Проблемът е в това, че в повечето случаи ние сме твърде фокусирани върху собствените си мисли и думи, за да обърнем нужното внимание на казаното от останалите. Един начин да преодолеете този психически капан е като си представите, че разговорът ви е изпитание за това колко неща може да запомните за човека, с който говорите. Представете си, че трябва да пишете есе за нещата, които сте научили от вашия събеседник, и положете усилия да се фокусирате върху казаното от него. Ще останете изненадани от това до каква степен този подход ще подобри комуникацията ви  с останалите.

Научете се да задавате добри въпроси

Разговорите бързо губят инерция се превръщат в монолози, ако участниците в тях не си задават добри въпроси. Ако събеседника ви говори за нещи, което обичате да правите, попитайте от къде идва неговият интерес към тази дейност и  какво точно харесва най-много в нея. Дайте на говорещият възможността да се задълбочи в темата.

Открийте какви са общите ви интереси

Намирането на общи интереси е много добър начин за заздравяване на връзките с останалите и за спечелването на техните адмирации. Ние се разбираме най-добре с хората, с които имаме допирни точки. Понякога тези общи интереси не са очевидни и човек трябва да положи усилия, за да ги открие. Аз например често се срещах с професионален бегач във фитнес залата. Тъй като не изпитвам никакъв интерес към този спорт, смятах, че нямаме общи теми на разговор, и избягвах да го заговарям. Един ден обаче го попитах какво яде преди маратон, тъй като повечето хора обичат храната и винаги могат да говорят по тази тема. Тази отправна точка ни даде възможността да говорим и по други теми и да разберем, че всъщност имаме повече общи интереси, отколкото бихме си представили на пръв поглед.

Помнете имена и детайли

Повечето хора обичат да чуват името си. Затова е добре да го използвате още при първата си среща с някои непознат и периодично да го споменавате в разговора ви (без обаче да прекалявате). Не по-малко важно е да запомните други житейски детайли, които те са споделили с вас, като например имената на техните деца, съпруг/а и дали имат домашен любимец.

Източник: manager.bg