logo

Супербоул 2018: Водещите маркетингови изводи и тенденции

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>42</b><br />

Най-голямото спортно събитие в САЩ беше излъчено в телевизионния ефир на страната и традиционно съпътствано от иновативни маркетингови похвати. 

Светът на рекламата днес анализира тенденциите и тактиките на водещите брандове, докато Philadelphia Eagles и New England Patriots се изправиха един срещу друг във футболна битка на финала Супербоул 2018. Изданието за маркетинг Adweek коментира събитието. 

Традиционно, десетки маркетолози очакваха с нетърпение какви ще бъдат резултатите от излъчването на поръчаните от тях скъпи реклами, чието излъчване струваше за някои компании над 5 млн. долара. 

Тенденция през тази година бяха т. нар. Multiple spots - вместо само една реклама от 30 сек. с излъчване за 5 млн. долара, марки като Budweiser, Michelob Ultra и Toyota купиха няколко реклами по време на играта. Идеята бе, че при целия рекламен шум, рутинното повторение на спотовете е било по-важно от всякога. Това коментира Рейчъл Спийгълман, главен изпълнителен директор на базираната в Лос Анджелис криейтив шоп фирма Pitch. По думите й статистики са показали, че зрителите правят няколко неща едновременно, докато гледат телевизия, и тези действия достигат нови висини по време на дългия финал Супербоул - умножено по 10.

Заради природата на тази повишена социална активност по време на събитието - както онлайн, така и реална, да се достигне до голямата публика от 115 млн. зрители е все по-трудно. Затова е било заложено вместо на натиска от 60-секундна реклама, на 15-секундни отделни клипове, развиващи се като история в няколко епизода, разпространена от един бранд. Това е бил начин тази година да бъде разказна история от бранда, което иначе е почти невъзможно с един твърде кратък спот от 30 секунди. 

Вече нямаше толкова много предварително пускане на рекламите в интернет. В последните години това беше станало стандартна практика. През 2018 г. обаче много брандове като Diet Coke, T-Mobile и Fiat Chrysler задържаха в тайна цялостните си спотове и ги излъчиха за първи път по време на самия Супербоул. 

"Един от проблемите с пускането на спота отрано е, че зрителите са тренирани вече да получават още и още. Ако видят рекламата онлайн преди самата игра и после същата реклама или много подобна версия на нея по телевизията, има фактор на разочарование, който възниква, защото зрителите вече са били там, правили са това", казва Спийгълман. Те искат нещо ново. 

Завърна се хуморът. Много от рекламите миналата година се занимаваха със сериозни социални проблеми като равното заплащане за жени и мъже, имиграцията. Това постави някои компании като Audi в трудно положение. Не е изненада, че сега много марки като M&M’s, Amazon и E*Trade заложиха на хумора. Той е смятан за по-умна стратегия. "За един бранд е по-безопасно да се опита да накара някого да се разсмее, оттколкото да опита той да се разплаче", казва още Спийгълман. 

Имаше и алтруистични реклами. 

Въпреки че много марки заложиха на хумора, имаше и по-сериозни послания през тази година, но с промяна. Каква? Те се отнасяха до проблеми, които не са политически. Марки като Stella Artois и Budweiser използваха играта, за да подчертаят нуждите на други хора в беда и как те, като марки, могат и са помагали. Така се създаде впечатлението, че тези марки са като нас хората и се грижат и тревожат за света. 

"На света никога не може да има достатъчно марки с души. И идеи, които събират хората заедно. Хората не искат да бъдат разделяни. Не става дума за сини и червени, а за всички, за САЩ", казва още Спийгълман. Ето защо се раждат в маркетинга на Супербоул 2018 излъчените послания на доброто.