logo

Спрете да се сравнявате с вашите колеги

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Хората като че ли са обсебени от идеята да се сравняват с другите. Независимо дали се сравняваме с популярни личности, които следим онлайн, или оставаме до късно в офиса, за да изглежда, че работим повече от нашите колеги, непрестанно имаме нужда да се съревноваваме някой друг.




Каква е причината за това? Макар че някои професионалисти намират вдъхновение и мотивация в съревнованието със свои колега, не е ли по-добре за тях и за компанията да работят заедно като екип? Вместо да страдаме за това, че нямаме това, което другите имат, не е ли по-добре да се фокусираме върху собствените ни плюсове и предимства?

Glassdoor потърси за съвет Лаура Уелди, кариерен коуч в The Well Supported Woman, за да разбере какво може да направим, за да се отървем от натрапчивата нужда да се сравняваме с останалите.

1. Фокусирайте се върху себе си

Вместо да влагате усилия и време в съревнование с ваш колега, Уелди съветва да отделите повече внимание на личната си самооценка и да се фокусирате върху собственото си представяне.

„Каква нужда опитвате да задоволите, като се представяте като свръхконкурентни? Какво мислите, че ще получите, ако завършите дадена задача преди вашия колега или получите имейл с похвали от шефа ви? Ако това, което търсите, е уважение, признание или удовлетворение от работата, трябва да разберете, че има далеч по-здравословни начини да го получите.“, казва Уелди.

2. Разберете защо изпитвате нужда да се съревновавате с другите

Отделете малко време, за да си зададете намерите отговор на въпроса: „Защо изпитвате нужда да се съревновавате с ваш колега?"

Завиждате ли му за неговите постижения и за позицията, която заема, или мислите, че той има по-добри взаимоотношения с вашия шеф? Страхувате ли се, че ще изгубите работата си? Взима ли колегата ви по-висока заплата от вас?

Уелди казва, че тези негативни мисли са резултат от така наречения „синдром на самозванеца“, който прави хората неспособни да оценят личните си постижения, въпреки всички доказателства за техния успех. Хората, страдащи от синдрома на самозванеца, се страхуват, че ще бъдат разкрити като некомпетентни и фалшиви.

„Ние се притесняваме, че някой постоянно ни гледа и чака да направим грешка и използваме сравнението с останалите като начин да се уверим, че сме на прав път. Проблемът с този подход идва от факта, че той напълно блокира всички иновации. Никога няма да създадете нещо наистина иновативно, ако просто следвате примера на другите и чака всяко ваше действие да бъде одобрено от хората около вас. Сравняването с вашите колеги ви носи само нови съмнения и колебания, вместо желаната увереност, която се надявате да получите.“, казва Уелди.

3. Може ли конкуренцията да бъде здравословна?

Някои от вас биха си помислили: „Съревнованието ми с моя колега ме кара да работя по-усилено и да вземам по-умни решения.“, и докато има голяма доза истина в твърдението, че някои съперничества могат да бъдат полезни, всичко зависи от това дали тези съревнования те са полезни за всички участващи страни. Важно е да обръщате внимание на начина, по който вашето желание за съревнование се отразява на другите. Отчуждавате ли колегата си?  Създавате ли му напрежение или стрес? Или обратното - по какъв начин той влияе на вас. Важно е да обсъдите това с вашия колега и да бъдете честни относно вашите намерения.

„Няма причина тези, които намират мотивация в съревнованието, да не могат да се възползват от това, а онези, които не го харесват, да потърсят различен метод за мотивация. Ако не сте сигурни дали конкурентната среда е мотивираща за вас самите или за вашите колеги, обмислете възможността да решите личностен тест заедно с вашите колеги. Тези тестове могат да ви помогнат да разберете какви са вашите силни страни и слабости, както и какво ви мотивира.“, съветва Уелди.

4. Увереността е от ключово значение

В края на краищата, здравословното самочувствие и увереността в собствените ви умения е нещото, което ще ви помогне да спрете да се сравнявате с вашите колеги. Ако фокусирате цялата енергия, която инвестирате в опити да надминете и надхитрите вашите колеги, върху вашата собствена работа, ще разберете, че това, от което наистина имате нужда, е знанието, че се справяте добре с вашата работа. Така ще разберете веднъж за винаги,  че единственото одобрение, от което се нуждаете, е вашето собствено.

По материал от http://Glassdoor.com