logo

Рискувай, не се страхувай!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Може да сте сигурни, че мозъкът ви ще се опита да ви убеди да играете на сигурно всеки път, когато пред вас се открие някаква възможност, която изисква да поемете риск. Той ще ви каже, че няма да успеете и че не трябва да скачате в неизвестното.

Въпреки че много често тези мисли не се основават на рационални и логични аргументи, те могат да ни накарат да се откажем от предприемане на действие. Вместо да си фокусираме върху това, което може да постигнем, когато поемем някакъв риск, ние мислим само за лошите неща, които може да последват, когато този риск не се отплати по начина, по който очакваме.

Макар че отбягването на рисковете може да изглежда като добър начин за контрол на тревожността и несигурността, в дългосрочен план това е перфектната рецепта за депресия.

Проблемът идва от факта, че ние често базираме решенията си на нашите емоции, а не на логиката. Погрешно приемаме, че съществува директна връзка между нивото на риск и нивото на страха, които изпитваме. Ако наистина разбирахме как да калкулираме риска, ние щяхме да знаем кога си заслужава да го поемем и кога има добра причина да се страхуваме.

Независимо дали се страхувате да направите голяма промяна в кариерата си или сте ужасени от някакъв малък и незначителен риск, като например да поканите ваш познат на кафе, способността да поемате рискове отваря пред вас нови врати и подобрява живота ви.

Понякога е необходимо да поемате рискове, да излизате от зоната си на комфорт и да опитвате неща, които ви се струват трудни и дори непостижими, за да се развивате и да усъвършенствате уменията си.

Разбира се, не всички рискове са добри. Важно е да поемате добре обмислени и претеглени рискове, които в действителност могат да ви донесат ползи в  дългосрочен план, вместо импулсивни рискове, които ви изглеждат примамливо на момента.

Ако избягвате дори първия тип, то има няколко стратегии, които ще ви помогнат да преодолеете страха си.

  1. Намерете баланс между емоциите и логиката

Твърде често ние страдаме от погрешна представа за нивото на риск. Колко по-страшно ни изглежда нещо, за толкова по-рисковано го считаме. Това обаче не е добър начин за измерването на риска.

Ние не гледаме на шофирането на автомобил като на някакъв огромен риск, а същевременно с това може да изпитваме пълен ужас от изнасянето на реч пред голяма публика. Въпреки това шансовете да пострадате или дори да загинете са много по-високи, когато сте зад волана, отколкото когато сте на сцената.

Така че, преди да се откажете от нещо, което ви се струва твърде рисковано, отделете няколко минути за размисъл върху реалното ниво на риск, свързано с тази дейност. Задайте си въпроса: „Какво всъщност рискувам? Как мога да се справя със ситуацията, ако нещата не протекат по начина, по който искам?“

  1. Заложете на мерки, които ще увеличат шансовете ви от успех

Човек може да предприеме редица стъпки, за да намали рисковете, пред които е изправен. Може да отделите повече време за подготовка на вашата реч, преди да излезете пред публика. Може да изчакате страничният ви бизнес започне да носи печалби, преди да напуснете ежедневната си работа и да се превърнете в пълноправен предприемач. Това са примери за калкулирани и обмислени рискове.

Вместо да си губите времето в опити да обуздаете страха от риска, вложете вашето време и енергия в увеличаването на шансовете да постигнете успех. Позволете си да чувствате страх, когато се впускате в ново начинание. Когато се изправяте срещу страха си лице в лице, вие получавате шанса да изградите психическа устойчивост, от която ще имате нужда, ако искате да достигнете до върховете на бизнеса.

Източник: manager.bg