logo

Прегарянето е масова болест

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Всеки човек плаща определена цена, за да се изкачи по стълбицата на успеха. Без значение дали сте млад и амбициозен основател на стартъп компания, който работи по 70 часа на седмица, или опитен мениджър, който е бил натоварен със задачата да изправи на крака фирма, която е на ръба на фалита - прегарянето, тревожността и депресията най-вероятно са се превърнали в естествена част от вашето ежедневие.

И въпреки това, нито един успешен професионалист не иска да си признае, че има проблеми с „психичното здраве“. Около самия термин има стигма, която кара хората да прикриват своите проблеми, вместо да ги

споделят с останалите. Това създава един порочен кръг, при който тези проблеми се влошават, тъй като хората отказват да търсят помощта, от която имат нужда, за да ги преодолеят.

Проучване на професор Майкъл Фриймън, който е преподавател по клинична психология в Калифорнийския университет,  установява, че почти половината от предприемачите страдат от хронична тревожност и депресия.

Какви са признаците?

Авторът на бестселъра „4-часовата работна седмица" Тим Ферис, преди време публикува блог, в който говори откровено за собствената си борба с депресията и дори за това как е бил на косъм от решението да се самоубие, докато е бил студент в Принстън. Повече от ясно е, че страдате от депресия, ако сте забелязали някои от тези 4 симптома:

Спите прекалено много - Депресията изсмуква вашата енергия и ви кара да се чувствате летаргични и физически немощни. Спирате да правите неща, които обичате, защото просто нямате нужната сила и воля, и започвате спите прекалено много(или пък страдате от безсъние).

Прекалено сте емоционални - Депресията е белязана от резки и краткотрайни промени на настроението. В един момент може да сте обзети от гняв и ярост, а в следващият да плачете неконтролируемо.

Чувствате се безсилни - Чувството, че сте попаднали в задънена улица, е най-често срещаният симптом на депресията. Безсилието често се свързва с чувства на безполезност, самоненавист и вина.

Изгубили сте интерес към нещата, които обичате - Депресията може да притъпи вашият интерес към нещата, които доскоро сте чакали с нетърпение, било то някакво хоби, спорт или срещи с приятели.

Какво е решението?

1. Не се изолирайте

На първо място, трябва да разберете, че не сте сами и да потърсите подкрепата, от която имате нужда - групи за подкрепа, консултации, колеги, приятели и членове на семейството. Важно е обаче да знаете, че от вас зависи да направите първата стъпка, ако искате другите да ви протегнат ръка.

2. Направете списък с емоциите и чувствата, които изпитвате

Отменете всички срещи и поставете табела „не ме безпокойте“ пред вашата врата. Съставете списък с всички ваши страхове и тревоги. След това анализирайте написаното и съставете план за действие, който да включва стратегия за справяне с негативните емоции.

3. Фокусирайте се върху позитивни мисли

Ако се чувствате депресирани и разтревожени, най-доброто нещо, което може да направите, е да се раздвижите. И като казвам да се раздвижите, имам предвид буквално да илезте навън и да поемете глътка чист въздух. Поставете си слушалките и пуснете любимата си релаксираща музика, докато се разходите за няколко минути пред офиса или в близката градинка. Откъснете съзнанието си от това, което ви безпокои, и се съсредоточите върху позитивни мисли, които ще ви накарат да се чувствате обичани, уважавани и в безопасност.

4. Забравете за отговорностите в работата

Освободете се от стреса и внесете повече баланс между личния и професионалния си живот, като започнете всеки ден да правите нещо, което по абсолютно никакъв начин не е свързано с вашата работа. Това може да означава повече време, което да прекарвате насаме със себе си, на спокойствие от шума и хората.

5. Занимавайте се повече с дейности, които ви носят щастие и удовлетворение

В същият дух като последната точка, започнете да се занимавате с някаква дейност, която намирате за приятна, нещо, което да ви върне изгубената енергия и радост от живота. Какво обичате да правите? Какво ви кара да бъдете щастливи? Отделете няколко минути от обедната си почивка, за нещо, което може да ви развесели или поне да ви даде нужната енергия за деня.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com