logo

Постъпвайте правилно. Дори, когато никой не ви гледа.

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

вторът на бестселъра „Силата на положителното мислене" Норман Винсънт Пийл е казал: „ Всяка сутрин, когато се събудим, сме изправени пред избора да се чувстваме добре или да се чувстваме отвратително... Но за какво ни е второто?“

Вярвам, че Пийл би се съгласил, че човек е щастлив, когато е в хармония с другите, особено когато става въпрос за хората, с които работим, тъй като ние реално прекарваме повече време с тях, отколкото са нашето семейство.

Понякога постигането на тази хармония е свързано с начина, по който контролираме собствените си емоции, за да не повлияем по негативен начин върху околните, докато в други случаи


това е свързано с начина, по който реагираме на действията и думите на другите хора, когато те имат някакъв проблем или просто не са в оптимална кондиция.

За да постигна тази хармония, аз взех пример от мои познати, които винаги изглеждат щастливи. Ето няколко навика, които са характерни за тях.

1. Щастливите хора бягат от арогантността

Множество изследвания показват, че арогантните хора са по-конфликтни и агресивни от останалите. По ирония на съдбата обаче те лесно могат да бъдат засрамени, тъй като извличат своето чувство за стойност от мнението на останалите. Щастливите хора, от друга страна, не потъпкват достойнството на своите колеги, за да получат това, което искат. Те ценят връзките си с тях и не се страхуват се да потърсят помощ или съвет от тях.

2. Щастливите хора бягат от клюките

Щастливите хора излизат от стаята в момента, в който чуят как някой започва да говори зад гърба на друг човек. В природата на клюкарите е да злорадстват и да търсят нещо, с което да очернят своите колеги. Щастливите хора знаят, че не си заслужава да си губят времето със слухове, които разпространяват единствено негативизъм и нещастие.

3. Щастливите хора разпознават добре както своите, така и чуждите емоции

Щастливите хора имат силна връзка с своите емоции и добре развито себепознание, което им помага да разберат по-добре не само собствените си чувства, но и тези, които изпитват хората около тях. Тъй като те са силно съпричастни с останалите, щастливите хора обикновено са страхотни слушатели и лоялни приятели

4. Щастливите хора са честни

Не винаги е лесно да следваме максимата: „Постъпвайте правилно, дори когато никой не гледа“. Щастливите хора обаче се стараят да се придържат към нея, тъй като осъзнават, че тя носи със себе множество позитиви. Когато сте искрени както със себе си, така и с останалите, вие не се страхувате, че може да кажете нещо, в което всъщност не вярвате. Казаното от честните хора се  ползва с доверието и уважението на останалите, което от своя страна действа позитивно на самочувствието на искрените хора.

5. Щастливите хора се фокусират върху нещата, които могат да контролират

Има много неща, които не можем да контролираме, особено когато става въпрос за други хора и ситуации, включващи много неизвестни. Влагането на време и усилия в опити да контролираме неща, които не зависят от нас, е значително по-неефективно от фокусирането върху тези неща, които са изцяло в наши ръце. Вземете пример от щастливите хора - отпуснете се, забавете темпото, вършете нещата едно по едно и насочете вниманието си върху това, което е непосредствено пред вас. По този начин ще облекчите чувството на безпокойство и липса на контрол и ще можете отново да се радвате на живота.

6. Щастливи хора признават грешките си

Както вече споменахме, щастливите хора се стараят да бъдат честни във всичко, което правят. Когато правят грешки, те не се страхуват да си ги признаят. Те са достатъчно уверени в способността си да коригират своята грешка, че нямат никакъв проблем да кажат: „Шефе, сбърках“. Те могат да си позволят да кажат тези две думи, защото преди това са отделили нужното време и енергия, за да изградят устойчиви връзки със своя шеф и колеги, които са базирани на взаимно доверие и уважение.

7. Щастливите хора знаят как да управляват конфликтите

Не вярвайте на митовете, че създаването на дистанция, мълчанието и липсата на реакция помагат за избягването на конфликт. Това са пасивно-агресивни подходи, които или нямат никакъв ефект, или само влошават ситуацията. Вместо това, вземете пример от щастливите хора, които смело се впускат в бурята и изслушват с уважение всички страни на конфликта, вместо да отбягват на конфронтацията.

8. Щастливите хора казват истината, дори когато боли

Щастливите хора не се страхуват да кажат истината в учите на своите познати, дори и да знаят, че тя няма да им се понрави. Те разбират, че е по-добре проблемите да бъдат дискутирани открито, отколкото да бъдат замитани под килима.

В крайна сметка тайната на дългосрочното щастие на работното място се крие в добрите отношения с вашите колеги, които се изграждат с честност, доверие и уважение.

 

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com