logo

Повече вдъхновение за вашите бизнес идеи

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

От намирането на перфектното име до намирането на начин да надмине конкуренцията, всеки бизнес трябва да измисля последователно различни творчески идеи, за да успее. Измислянето на нещо креативно може да ви помогне да преодолеете трудности, да разграничите марката си от най-добрите си конкуренти и да внедрявате редовно нови продукти и услуги.

Проблемът е, че няма начин последователно и надеждно да се генерира творческа идея. Не можете да принудите креативността. Още по-трудно е в съвременната ера, когато пандемията от Covid-19 и променящата се култура на работа ни държат по-далеч от колегите и приятелите. С по-малко хора, които да отхвърлят идеите и да се ангажират редовно, е трудно да се измислят наистина уникални концепции. Можете обаче да използвате редица стратегии, които могат да ви помогнат да намерите повече вдъхновение.

Отдайте се на скуката

Въпреки че може да звучи контраинтуитивно, една от най-добрите ви стратегии е да си позволите да се отегчите. Често, когато предприемачите са заседнали по конкретен проблем или ако не се чувстват вдъхновени, работят по-усилено. Те прекарват повече часове в офиса, концентрират се повече върху проблема и използват повече ресурси, за да постигнат напредък.

Но всъщност може да е по-добре умишлено да си позволите да скучаете. Скуката обикновено е враг на предприемача, но това е чудесен инструмент за измисляне на нови идеи. Когато не сме заети, нашият ум продължава да работи върху нашите най-големи проблеми, давайки ни шанс да измисляме нови концепции. Ето защо толкова много хора, които познавате, са измислили добри идеи под душа или докато шофират за работа. Опитайте се да намерите дори 15 минути, в които да не правите нищо и не се разсейвайте с телефон или приложение.

Използвайте двигатели за генериране на съдържание

Не подценявайте потенциалната полезност на механизмите за генериране на съдържание и системите за препоръки. Ако искате да измислите име на фирма, продуктова идея или дори стратегическо направление за вашата компания, може да успеете да използвате интелигентен алгоритъм, който поне да ви насочи в правилната посока.

Например, можете да използвате платформа като Alter за генериране на идеи за имена на бизнес, и дори да видите кои домейни са достъпни за тях. Хубавото тук е, че можете да генерирате много по-голям брой идеи, отколкото бихте могли да генерирате сами. Дори и да не намерите такива с потенциал, можете да ги използвате като отправна точка, за да подхранвате собствената си креативност.

Прегледайте конкуренцията и подобни идеи

Надяваме се, че вече правите това, но не забравяйте поне периодично да преглеждате най-добрите си конкуренти и подобни бизнеси. Как хората са се справяли с този проблем в миналото? Някой вече измислил ли е креативни решения? Ако да, как работят тези решения? Могат ли да бъдат подобрени? Какъв тип мислене ги е довело до тази дестинация? Можете ли да го повторите по някакъв начин?

Заобиколете се с от хора, които мислят по различни начини

Уверете се, че сте заобиколени от хора, които мислят по различни начини. Има причина компаниите с разнообразен персонал да се представят по-добре от своите колеги. Те получават стойността на генерирането на идеи от прекрасен микс от различни умове. Ако всички имат един и същи опит и мислят по един и същи начин, те ще бъдат хванати в едни и същи умствени капани и ще се сблъскат със същите умствени ограничения. Ако говорите с хора извън тези групи, ще бъдете изложени на много по-богат набор от потенциални отправни точки. Не позволявайте работата от вкъщи да ви спира. Ако не говорите лично с хора, можете да говорите с тях в социалните мрежи или във видео чата.

Попийте изкуството

Имате нужда от нова идея? Помислете за усвояване на изкуството по някакъв начин. Можете да окачите важна, провокираща мисълта абстрактна картина във вашия офис. Можете да пуснете инструментален джаз албум, който да ви помогне да мислите. Можете дори да се отправите към музей и просто да се разходите. Всичко, което ви кара да мислите абстрактно и да оценявате работата на някой друг, може да ви помогне да възприемете правилното мислене за брейнсторминг.

Опитайте се да направите свое собствено изкуство като упражнение за творческо изразяване. Процесът на рисуване, извайване или абстрактно рисуване може да принуди мозъка ви да работи по нови начини, като същевременно ви дава повече време да измислите идея. Освен това облекчава стреса.

Наградете служителите си за творческо мислене

Не трябва да сте единственият човек във вашата организация, който предлага нови творчески идеи. Вашите служители също трябва да изразяват доброволно своите идеи. Уверете се, че засилвате положително това поведение, като предлагате награди за служители, които мислят по нови начини и предлагат най-добрите си идеи, дори ако те не бъдат реализирани.

Всеки човек мисли различно и може да намери различен набор от стратегии, ефективни за творческото мислене. Не забравяйте да експериментирате, за да разберете стратегиите, които работят най-добре за вас, и продължете да ги смесвате, когато се запознаете по-добре с процеса на брейнсторминга.

Източник: manager.bg