logo

Пет неочаквани японски урока по производителност

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

През последните 24 години имах късмета да нарека Япония мой дом. През това време научих, че тук всичко е различно. Работих с ръководители от мултинационални корпорации като Panasonic, Komatsu и Takeda и установих, че техният подход към бизнеса изглежда противоположен на този, който използват компаниите извън Япония. Това се отнася не само за начина на правене на бизнес.

По отношение на производителността хората са запознати с различни подходи като метода Pomodoro или закона на Паркинсон, с книги като „Как да се оправят нещата” на Дейвид Алън, но мен Япония ме научи да разглеждам всеки проблем на по-дълбоко ниво.

Ето няколко полезни съвета за производителност, които научих, докато живях и работех с японците. Те ми помогнаха да променя начина, по който живея и начина, по който ръководя бизнеса си.

Вникнете в същността на японския кайдзен

Японският кайдзен означава „непрекъснато подобрение“. Ето защо японските автомобилни производители доминират в индустрията в продължение на много години. Кайдзен е сложен ефект в действие. Подобрението от 1% може да не изглежда толкова голямо, но с времето може да стане решаващо.

Тази философия прониква тук във всички сфери на живота. „Правя едно и също нещо отново и отново, като постепенно се подобрявам. Винаги имам желание за постигане на повече. Ще продължа да се издигам, опитвайки се да стигна до върха, но никой не знае къде е”, казва Джиро Оно, готвач на суши.

Обърнете повече внимание на детайлите

Когато пътувате в Япония, е трудно да не забележите колко много се грижат японците за детайлите. Изискана опаковка, точност, организация, храна - всичко е на различно ниво. А това внимание най-добре може да се опише с думата „грижи”. Японците се грижат за малките неща. Цялата допълнителна работа може да отнеме много време, но добрата репутация се изплаща с времето. Японците никога няма да кажат за някоя част от бизнеса си: „Това не е толкова важно”. Защото за тях всичко има значение.

Отнасяйте се към храната като към източник на енергия

Вечерята в Япония не се сервира, а се излага на показ. Гостите, посещаващи японските домове, често се изненадват, когато откриват пет или шест ястия пред тях за вечеря. Мисо супа и ориз са задължителни, а в допълнение може да има две или три различни зеленчукови ястия, както и риба и месо.

Въпреки такова разнообразие от ястия, рядко ставате от трапезата с чувство на ситост. Ето защо в Страната на изгряващото слънце има поговорка: „На този, чийто стомах е сит само на 80%, лекар не е нужен”. Въпросът е не да ядете достатъчно, а да задоволите глада си.

Освен това, като ограничим приема на калории, можем да удължим живота си. Японската диета оказа дълбоко влияние върху здравето ми. През последните 24 години рядко имах настинка и в тялото си усещам повече енергия, отколкото когато бях на 20 години.

Вземете си вана, за да се насладите пълноценно на съня

Когато обсъждате ефективността, никога не трябва да изпускате от поглед здравето. Както каза наставникът ми Джим Рон, „някои хора се чувстват зле, защото не се чувстват добре”. Подобно на повечето хора в САЩ, аз си взимах душ преди да отида на работа, но тук в Япония почти всички се къпят преди лягане.

Дълги години се съпротивлявах на този модел, но накрая се отказах и сега нямам намерение да се върна към миналите ми навици. По-рано прекарвах по 5 минути под душа, за да се събудя, а сега къпането се превърна в мой ежедневен ритуал. Първо измивам, а след това се напарвам във ваната при предварително програмирана температура в продължение на поне 15 минути и стресът просто изчезва. Имайки предвид колко усилено работи тялото ни, релаксирането в приятна топла вана е идеалният начин да завършим деня.

Според Националния институт по неврологични разстройства и инсулт хроничното недоспиване или лошият сън увеличават риска от заболявания като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет, депресия и затлъстяване. Откакто свикнах да си взимам вана, спя като ангел.

Научете се да разчистване пространството си в офиса

В Токио и Осака хората често имат апартаменти от 20 квадратни метра и дори по-малки. Пространството е ограничено, така винаги трябва внимателно да обмисляте покупките си. Не е учудващо е, че Мари Кондо се е превърнала в културен феномен с бестселъра си „Магическо почистване”.

И това важи не само на индивидуално ниво - компаниите често съхраняват много ненужни неща. Остарели учебни материали, клиентски дела през годините се натрупват в много офиси. Прилагайки философията на Кондо, принуждавам клиентите да изхвърлят или да дигитализират материалите, за да почистят работното си пространство.

След като изчистите място в офиса, вие давате свобода на себе си и след това значително увеличава производителността.

 Източник: manager.bg