logo

Пет знака, които подсказват, че е време да смените работата си

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Здравната криза от последната година имаше значителни последици върху пазара на труда и бизнеса. Промени се начина на работа в повечето компании, а това отчасти доведе и до загуба на ангажираност към фирмената култура. Съществуващата несигурност на работното място и липсата на мотивация показват, че един на четирима испанци не са доволни от настоящата си работа и биха искали да я сменят, показват последните проучвания, проведени от Infojobs, който публикува десетки обяви за работа дневно. Ironhack, испанска школа за интензивното обучение на таланти в дигиталната област, анализира 5 фактора, които показват, че е време да сменим професионалния курс.

Стрес, раздразнителност и умора - Когато не се чувствате добре на работното си място или не харесвате това, което правите, психическите ефекти веднага се виждат. Това отчасти се засилва от работата от разстояние поради липсата на дигитално изключване. Последното проучване на Cigna показва, че 74% от испанците не могат да се изключат от работния процес, така че нивата на умора и раздразнителност са се увеличили. Чувството за постоянен стрес може да наруши спокойствието на човека. Този фактор е още по-забележим, когато служителят започне да изпитва трудности със съня или когато ден след ден работата се превръща в огромно усилие.

Времето върви твърде бавно -  Ако човек прекарва деня, броейки минутите до края на работния ден, то той не се възползва от времето, за да извършва своите дейности по ефективен начин. Когато работата стане скучна или е невъзможно да се расте във фирмата, значи е дошъл моментът да се потърси ново предизвикателство, което е по-свързано с интересите на човека. Според доклад на агенция Robert Half, 64% от анкетираните твърдят, че се възползват от смяната на работа на всеки 3 или 4 години, а за 75% от работниците под 34-годишна възраст това е ключът към напредъка в професионалната им кариера.

Работата се превръща в тема табу - Разговорът за работа с приятели и семейство не е опция за хората, които не харесват работното си място. Тъй като работата заема голяма част от живота на хората, от Sodexo изчисляват, че за 30% от хората е нормално това да се коментира и ако темата се избягва или причинява разочарование, значи е време за промяна.

Не се идентифицирате с ценностите на компанията - Работата в компания, с която не се чувствате идентифицирани на лично ниво, може да бъде пречка, тъй като е трудно да си представите добре в проект, който не ви харесва и не отговаря на вашата същност. Това е лошо както за работата ви, така и за екипа, с който работите и е още един знак, че е време да си тръгнете. Когато търсите работа, важно е да се чувствате комфортно с ценностите, които определят компанията.

Недостиг на възможности и ниски заплати - Понякога проблемът не е в това, че избраната кариера не е това, което първоначално сте си представяли, а по-скоро в това, че нямате добри възможности за работа в тази област. Ето защо много професионалисти се опитват да изследват нови пътища. Всъщност 48% от заетите хора обмислят да подобрят своето обучение с цел да получат нови работни възможности, пише изданието.

Източник: manager.bg