logo

Перфектният служител - креативен, отговорен, мотивиран, интроверт

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Ако помолите 100 директора на компании да опишат своя перфектен служител, най-вероятно ще получите отговор от рода на: „Някой, който е креативен, отговорен и мотивиран. Човек, който се придържа към крайните срокове, приема критики и работи добре с другите. Също така трябва да бъде добър комуникатор, да е честен и етичен“

За изненада на много хора, последните прочувания в сферата показват, че това описание отговаря по-добре на интровертите, отколкото на екстровертите. Ето защо:

1. Интровертите са по-креативни

„Креативността по своята същност


представлява реакция към някакъв проблем и неговото разрешаване, като тя се среща по-често сред интелигентните, активните, силно емоционалните и изключително интровертните личности“, се казва в проучване, публикувано в журнала „Сетивни и моторни умения“.

Две изследвания на креативността сред студенти в САЩ от друга страна установяват, че макар екстровертите да са по-креативни, когато са в добро настроение и са мотивирани, интровертите запазват същото ниво на креативност, дори когато не са в оптимална кондиция.

2. Интровертите приемат по-добре критики

Проучване на реакциите на интроверти и екстроверти към положителна, негативна и неутрална обратна връзка разкриват, че „интровертите приемат по-добре критиките и съветите, независимо от тяхната посока“.

3. Интровертите намират мотивация по-лесно

Прочуване, публикувано в „Журнал за образователната психология", установява, че „честата похвала и признание имат значително по-голям ефект върху подобряването на продуктивността на интровертите, отколкото при екстровертите“.

4. Интровертите се справят по-добре с крайните срокове

Според изследване на Мерилендския университет в САЩ, когато бъдат изправен пред краен срок за изпълнението на някаква задача, екстровертите са значително по-склонни да се притесняват и дори да блокират на място, докато интровертите са по-склонни да приемат спокойно тази информация и да започнат планира възможно най-отрано изпълнението на задачата.

5. Интровертите работят по-добре в екип

Проучване на групови дискусии между ученици е установило, че екстровертите са по-конфликтни и поставят началото на повече спорове, докато интровертите са се сработвали по-добре помежду си  и са постигали по-креативни решения на проблемите.

6. Интровертите мислят преди да говорят

Екстровертите имат склонността да говорят много бързо - оттук и стереотипа за ненадеждният продавач, който ви засипва с думи, като същевременно с това не казва нищо от съществено значение. Интровертите говорят с по-нормално темпо и по-нисък тон на гласа.

7. Интровертите са по-конкретни

Изследване на Амстердамския университет разкрива, че екстровертите често говорят с неясноти и използват не добре дефинирани абстракции, докато интровертите обикновено дават конкретни примери и разчитат на факти.

8. Интровертите носят по-малък риск за компанията

Според изследване, публикувано в журнала „Приложна психология“, екстровертите са по-склонни от интровертите да се отдават на „желания за нанасяне на вреда върху организацията“

......................................

Джефри Джеймс за Inc.com