logo

Осем съвета за справяне с непланирани разходи

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Много хора живеят от заплата до заплата. Според проучване, направено от CareerBuilder, 78% от американците правят именно това.

Освен това повече от 1 на 4 служители не спестява пари всеки месец.

Заделянето на средства настрана всеки месец или създаването на спешен фонд е не само нещо необходимо, но и ключово за постигането на финансова свобода. Да се живее от заплата до заплата



означава, че винаги ще се чувствате притиснати от възможни непланирани харчове.

Не е късно да започнете да пестите. Какво да направите?

Предлагаме ви осем съвета, които ще ви помогнат да излезете от финансовата несигурност.

1. Останете позитивни

По време на лична финансова криза последното нещо, което искате, е паника. Много хора се разстройват или пък губят кураж, когато непланирани разходи излязат на хоризонта.

Реагирайки по този начин, само ще се стресирате. Нещата допълнително ще се влошат. Важно е да останете спокойни, хладнокръвни и да се мобилизирате, за да можете да излезете от ситуацията по най-добрия начин.

2. Въведете ред във финансовия си живот

Първото нещо, което ще забележите по време на извънреден разход, освен че ще бъдете финансово притиснати, е, че нещата по някакъв начин се нареждат. Преди да направите крачка напред към подобряването на финансите си, трябва да оцените настоящото си състояние.

Определете какви са вашите потребности, а също така и желанията ви. Започнете да приоритизирате, базирайки се на категории. Поставете потребностите си на първо място. След това се фокусирайте върху желанията.

3. Разгледайте всички възможности

След като въведете известен ред във финансите си, познавате своите потребности и желания, добра идея е да се огледате за възможностите, преди да започнете да се разплащате.

Ако имате кредитни задължения, предоговорете с банката условията или плана за изплащане. Ще се изненадате колко опции от този тип предлага съвременният пазар.

4. Ограничете харченето

Разбира се, това дори нямаше нужда да го споменаваме. Вие сами се досещате. Понякога обаче не разпознаваме онези малки течове, които потапят кораба.

Веднъж щом се снабдите с фонд за спешни случаи, трябва да следвате план. Ако излезе спешен разход, след него е необходимо за известно време да ограничите разходите. Така ще възстановите фонда си.

5. Поискайте увеличение на заплатата

Добра идея е да потърсите начини за повишаване на приходите ви. Попитайте шефа за повишение. Уверете се, че можете да аргументирате искането си. Ако то бъде отхвърлено, не се обезкуражавайте. Научете какво е необходимо, за да може следващия път отговорът да е „да“.

6. Започнете да работите допълнително

В наши дни можете да откриете източници на допълнителни приходи, стига да се огледате внимателно.

7. Вземете заем

При спешен разход не е изключено да се наложи тегленето на заем. Стойте далеч от високите лихви, бързите кредити и т.н. Те може да ви вкарат в нежелан порочен кръг.

8. Поискайте помощ  

Може би е време да поискате помощ от своите приятели и роднини. Когато имате спешни разходи, а не можете да ги покриете, тази опция не бива да бъде изключвана.

Вземането на пари назаем от близки може да бъде повод за напрежение в отношенията. Затова подходете с внимание и сериозност към поетото задължение. Върнете парите възможно най-бързо.

 

Източник:Profit.bg