logo

Не се сравнявайте с другите!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Една от причините да се сравняваме е да осъзнаем онези неща, които бихме искали да имаме или да постигнем. Проблемът е, че самото сравнение не ни позволява да оценим постигнатото или това, което имаме, тъй като намаляваме собствените си успехи чрез сравнение, пише abc.es.

Както обяснява Лидия Г. Асенси, психолог от Психологическия център на Cepsim, друга причина за сравнението е идеята за постигане на съвършенство. "Трябва да внимаваме със съвършенството, тъй като то поражда високи изисквания към нас и в крайна сметка никога не сме доволни от постигнатото. Съвършенството е капан, който ни кара да бъдем постоянно в действие", обяснява тя.

Сравнението с други хора е вредно за нас и самочувствието ни и, следвайки съвета на психолога Асенси, единственото валидно сравнение е по отношение на нас самите. "Сравнението ни кара да отхвърлим кои сме. Това не ни помага да променяме или подобряваме това, от което не сме доволни, а ни ограничава. И това е, което по-късно пречи на самочувствието ни. Сравнявайки себе си, ние идеализираме елементите на другия човек, тоест приемаме по-ниска позиция по отношение на другия. Следователно, в тази позиция ние не оценяваме себе си или своите способности и постижения", обяснява психологът.

По думите й, когато се сравняваме, го правим от най-видимата и повърхностна част, но не отчитаме какво има отдолу. Тоест, при сравнения много пъти не прилагаме правилото "при равни други условия".

"Нека си представим, че наш колега е завършил работата си навреме, но ние не сме го направили. Започваме да правим вредни сравнения за нас от типа: "партньорът ми е по-добър от мен", "не съм толкова ефективен и способен", "не заслужавам тази позиция толкова, колкото той/тя" и т.н. Но може би настоящата ситуация на колегата ни е различна от нашата, така че трябва да разгледаме цялата история, за да направим това сравнение, защото е напълно вероятно да не сме имали време да завършим проекта, тъй като тази седмица сме имали няколко срещи, проблеми с детето и т.н.

Какво да правите, за да не се сравнявате?

    Идентифицирайте се, когато се сравнявате: Кога се сравнявате с другите? В какъв контекст го правите? Каква е целта, която искате да постигнете чрез сравнението?

    Имайте предвид дискомфорта и щетите, които генерира сравнението. Помага ли ви сравнението да постигнете това, което искате, или ви ограничава?

    Важно е да разгледате цялата си история. Това ще ви позволи да бъдете по-коректни към себе си и да разберете защо не сте постигнали определена цел, както и да оцените себе си и всичко, което сте постигнали.

    Спрете и погледнете кой сте и всичко, което сте постигнали. Фокусирането само върху това, което ви липсва, не ви позволява да се наслаждавате на постигнатото. Важно е обаче да помислите какво бихте искали да постигнете. Всички тези цели, които човек предлага, е важно да произтичат от него самия, а не от външно сравнение.

    Не е нужно да се състезавате с никого. В края на деня сравнението ни води до вредно състезание с останалите.

    Състраданието и приемането със себе си е важно.

Като не вземаме предвид всички елементи на себе си и на другия човек, това ни пречи да видим, че може би другият има определени сили или способности, които аз не притежавам, но че имам други, които човекът срещу мен няма.

"Ние приемаме изолирано това, от което не сме доволни от себе си, и се сравняваме с хората, които се открояват в това. Например: ако преценя, че свиря лошо на пиано и ме сравняват с човек, който има виртуозни учения, ще загубя и ще преценя, че нямам капацитет за това", обяснява психологът от Психологическия център на Cepsim.

И до днес социалните мрежи генерират голямо въздействие по отношение на поведението на сравнението. Те ни показват най-доброто лице от всички наши контакти и това може да накара някои хора да смятат, че животът им не е толкова добър, колкото на другите хора, например.

Източник: manager.bg