logo

Не ми говори!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Социалното дистанциране направи разделението между интровертите и екстровертите по-очевидно от всякога. А за двойките, които рязко трябваше да превърнат домовете си в споделено офис пространство, нуждите им от социално време може да са доста големи.

Психотерапевтът Ейми Морин казва, че е чувала от много хора, които не знаят как да бъдат продуктивни, докато работят от дома си по време на пандемията COVID-19. И докато някои от притесненията идват от екстроверти, които трудно се отдалечават от хората, по-голямата част от тревогите идват от интроверти, загрижени да бъдат със семействата си през целия ден. Техните нормални тихи пространства са изпълнени с партньор, който също работи от дома и децата, които не посещават училище.

Ако сте интроверт, има някои неща, които можете да направите, за да управлявате натовареността си и да се разбирате със семейството си, когато се чувствате сякаш постоянно сте заобиколени от хора.

Изразете вашите нужди

Понякога интровертите се оттеглят, без да обясняват нуждата си от уединение. Объркан от внезапното им напускане от хола, добронамерените екстровертни партньори често следват, за да опитат да разберат „какво не е наред“. Ето защо е толкова важно да говорите за вашите нужди. Партньорът ви няма да разбере вашето безсилие, освен ако не обясните защо се мъчите. Пояснете: „Имам нужда от 15 минути самостоятелно време на всеки няколко часа. Затова отивам в друга стая, затварям вратата и се наслаждавам на тишината“. Това важи с особена сила, ако имате деца. Уверете се, че децата ви знаят, че не ги наказвате, когато им кажете да оцветяват спокойно в продължение на 30 минути. Просто зареждате батериите си.

Установете основни правила

Седнете с партньора си и поговорете за ситуацията. Установете някои правила, които ще работят за двамата. Ако вашият партньор се нуждае от телефонни разговори, има ли къде да го направи, без да навлиза в пространството ви? Може би ще успеете да установите 30-минутно спокойно време два пъти на ден, когато партньорът ви се съгласява да не говори и да не приема телефонни обаждания. Помислете какво ще ви помогне да се почувствате наистина добре. 

Създайте работно пространство, което работи за вас

Седейки на дивана до партньора си по цял ден с телевизора, който изригва на заден план, вероятно няма да ви помогне да свършите работата си по най-добрия начин. Вместо това може да се справите по-добре, ако имате собствен тих офис. Разбира се, повечето двойки нямат лукса да разполагат с отделно офисно пространство. Така че, ако не можете да получите свой собствен кабинет - намерете креативни начини да се чувствате удобнов дома си, докато работите. Може би работна станция в тих ъгъл, обърната към прозореца, ще работи най-добре. Или може би предпочитате да седите на кухненската маса със слушалки, които да ви изолират от страничния шум. Експериментирайте с различни идеи, докато не създадете работно пространство, което ви помага да се чувствате спокойни и уверени. 

Отделете време да бъдете сами

Важно е да отделите време за малко усамотение през деня. Ако не го направите, най-вероятно ще останете до късно или ще се събудите рано, за да се промъкнете в някое тихо време, преди някой друг да е станал от леглото. Ако имате късмета да има място, на което да се разходите сред природата, възползвайте се от възможността да го направите през деня. Изследванията показват, че ходенето сам сред природата, особено по време на обедната почивка, може да ви помогне да се представите по-добре през останалата част от деня.

Практикувайте добра самостоятелна грижа

Въпреки че партньорът ви може да се стреми повече време с вас и всички, които познавате, могат да се оплакват от собствената си липса на социално взаимодействие, не се чувствайте зле от търсенето на повече усамотение. Независимо дали обичате да четете хубава книга или обичате да слушате любимия си подкаст, отделете време да направите тези неща. 

Социалните нужди на всеки и самотните нужди са малко по-различни. И тези нужди могат да варират в зависимост от ситуацията. В момента, по време на силен стрес, може да откриете, че се нуждаете от по-спокойно време от обикновено (или може да откриете, че можете да се справите и с по-малко от обикновено). Така или иначе, от вас зависи да развиете практики, които работят най-добре за вас самите. Просто се уверете, че съобщавате тези нужди и практики с партньора си, за да можете да работите добре под един покрив.

Източник: manager.bg