logo

На върха е самотно. Но се вижда надалеч

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

дин от аспектите в работата на лидерите, на който рядко се обръща внимание, е самотата. В моята работа като професионален коуч имам възможността да говоря с лидери и мениджъри от различни сфери на бизнеса по важни теми и въпроси, които по неясни причини биват подминавани с лека ръка. Самотата в лидерството е напълно реален феномен, който може да бъде тежко бреме за всеки мениджър.

Колкото по-високо се изкачвате по професионалната стълбица, толкова по-всеобхватно става чувството на самота. Скорошно прочуване в САЩ разкри, че повече от половината директори на компании се чувстват


самотни на професионалния връх. При младите директори този процент е близо до 70%. Отговорността, която идва с вземането на най-трудните и важни решения в компанията, без подкрепата на ментори и приятели, създава чувство на самота, което малко хора изпиват в своя живот.

Самотата може да се отрази негативно на вашата продуктивност, да доведе до бърнаут и до реални психически и физически проблеми. Освен на самите вас, тя може да навреди и на вашите колеги и приятели. Затова е изключително важно всеки лидер да разполага с набор от умения, които да му помогнат да се справи със самотата. Ето и някои от най-важните:

1. Разчупете строгата йерархия

Макар че всички организации се нуждаят от ясно дефинирана йерархична, за да функционират ефективно, тези разделения създават изолация между служителите и техните ръководители. Работете в посока изграждането и култивирането на стабилни взаимовръзки с вашите служители и опитайте да елиминирате колкото можете повече от йерархичните структури, които ви изолират от останалите. Организирайте срещи между служители и екипи от всички нива на организацията, за да подпомогнете социализацията и сътрудничеството между отделите.

2. Създайте култура на доверие и прозрачност

Не е необичайно хората да прикриват информация от своя лидер, особено когато тя не е особено позитивна. За това има много причини, но повечето от тях произтичат от липсата на доверие, още едно нещо, което допринася за изолацията в работа. Променете атмосферата на работното място като дадете личен пример и покажете откритост и честност в отношенията си с другите. Демонстрирайте, че сте човек, на когото може да се има доверие, и може би ще вдъхновите вашите служители да направят същото.

3. Потърсете подкрепа

Една от отличителните черти на успешните лидери е способността им да потърсят помощ, когато се нуждаят от нея. Свържете се някой ваш бивш ментор или потърсете професионална помощ от коуч или съветник. Без значение към кой точно ще се обърнете, намерете човек, който да ви даде нова гледна точка и да ви помогне да подредите приоритетите си към постоянно променящата се работна среда.

4. Обкръжете се със съветници

Съберете четири или пет души от различни индустрии и нива мениджмънт в една група, в която всички да могат да се поучат от опита на другите. Сред множеството ползи, които тази група ще ви осигури, са възможността да споделяте различни идеи и да дискутирате вашите страхове и предизвикателства в работата.

5. Спрете да се залъгвате

Самият акт на приемане на факта, че сте самотен, е първата стъпка към промяната. Не се опитвайте да избягате от вашите чувства и мислили по въпроса. Не забравяйте, че единственият изход от тази ситуация преминава през приемането на действителността и полагането на целенасочени усилия за излизането от изолация.

Както вече споменахме, самотата е посъвместен феномен по по-високите етажи на управлението, но човек винаги може да предприеме стъпки, които да ограничат неговата професионална изолация. Хората са социални същества, които имат нужда да обичат и да бъдат обичани. Колкото по-големи усилия полагате, за да отговорите на естествената си човешка нужда от контакт с други хора, толкова по-големи ще са ползите и в професионалния ви живот.

............

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.