logo

Най-успешните - вземете от тях не само примера

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>42</b><br />

Предприемаческият дух е нещо, което често може да срещнете в обявите за работа. Разбира се, вашата биография може да не е толкова впечатляваща, колкото тази на Марк Зукърбърг или Ричард Брансън, но това не означава, че не можете да вземете пример от най-успешните предприемачи в света.

Казано най-просто, страхотните служители и успешните предприемачи имат повече общо, отколкото си мислите. Служителите, които обичат да поемат инициативата и не се страхуват от отговорностите, имат огромно предимство на работния пазар.

„Независимо от това кой плаща заплатата, всички трябва да работим така, сякаш работим за себе си“, казва Белинда Платз, кариерен консултант в нюйоркската Mentors Inc.

Това са 9 предприемачески качества, от които всеки може да има полза:

1. Мотивация

Здраво работещите предприемачи имат несравнима мотивация за успех. Възприемането на техния начин на мислене и работа може да спечели вниманието на всеки работодател.

„Трябва да покажете ентусиазъм във всичко, което правите на работа“, казва Карън Литсингър, кариерен коуч в Питсбърг.

„Всеки ден трябва да започвате работа с положително отношение. Работодателите искат да знаят, че вие наистина се интересувате от това, което правите“, добавя Платз.

 2. Креативност

В която и индустрия да работите, шефовете търсят служители с нестандартни идеи, които могат да изстрелят компанията пред конкуренцията.

„Те търсят служители, които не просто изпълняват задачи, но и намират по-добри и ефективни начини за тяхната реализация“, казва Литсингър.

3. Убедителност

Убедителността може да ви направи по-добри в преговорите, което ви дава предимство при дискусиите за увеличение на заплатата или повишение.

„Има моменти, когато трябва да убедите клиент, колега или шефа си, че той трябва да предприеме определени действия. За целта трябва да бъдете изключително убедителни, когато представяте идеите си.“, твърди Литсингър.

4. Визия

Успешните предприемачи никога не изпускат от поглед голямата картина, качество, което може да бъде изключително полезно за всички служители.

„В основата на визията е стратегическото планиране“, казва Литсингър. Можете ли да прецените посоката, в която се е насочила вашата индустрия? Можете ли да идентифицирате предизвикателствата пред вашата компания? Можете ли да се справите с ежедневните си отговорности, като същевременно с това работите върху дългосрочните цели и инициативи?

5. Гъвкавост

Способността да се адаптирате към промените на работното място е от ключово значение. „Може да са ви наели заради специфичния набор от умения, с които разполагате, но за да запазите поста си за по-дълго, трябва да можете да се адаптирате към нуждите на компанията“, твърди Литсингър. Вие искате да сте човекът, към който се обръща шефът, когато ситуацията е най-напечена. Това означава, че трябва да сте готови да поемете задачи, които са извън вашата длъжностна характеристика.

6. Склонност към поемане на рискове

„Всеки работодател иска да развива бизнеса си, а това включва сериозни промени и рискове“, казва Литсингър. С други думи, не се страхувате да рискувате, когато опитвате да привлечете нови клиенти или да тествате нов продукт. Разбира се, първо трябва да се уверите, че шефът ви приема този риск

7. Решителност

Вземате ли добри решения, когато сте подложени на голям натиск и напрежение? Предприемачите нямат време за отлагане, като това до голяма степен важи и за редовите служители.

„Трябва да можете да вземате решение и да предприемате действие, когато е необходимо“, обяснява Литсингър. „Трябва да знаете как да подреждате приоритетите си и да организирате работата си така, че да стигате до правилното решение възможно най-бързо“, добавя тя.  

8. Сътрудничество

Опитните предприемачи не са само блестящи лидери, но и страхотни сътрудници. Това означава, че те са ефективни екипни играчи. Така че не трябва да бъдете изненади от факта, че според някои проучвания повече от половината от работодателите търсят кандидати, които демонстрират добри умения за работа в екип.

В крайна сметка, използването на предприемаческите умения на работното място се свежда до приемането на стила на работа на другите хора, избягването на политическите игри в офиса, празнуването на успехите на вашите колеги, спазването на крайните срокове и поставянето на целите на компанията на първо място.

 

По материал от Мonster.com