logo

Малки грешки, които могат да ви струват работата

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Има много неща, които могат да доведат до уволняването на иначе трудолюбиви и компетентни служители. Неволните грешки често носят със себе си тежки последици, които могат да оставят траен отпечатък върху вашата кариера. Скорошно проучване на ePolicy, в което са участвали повече от 300 американски компании, разкрива, че една трета от уволненията в тези организации са били свързани с непристойни публикации в социалните мрежи или друг вид сходни провидения в онлайн средите.

Грешките в дигиталния свят обаче далеч не са единствения начин да изгубите работата си. Хората много често губят своята работа за привидно невинни и незначителни "стъпвания накриво". Ето няколко от тях:

1. Големи обещания, които остават неизпълнени

Когато започвате работа, вие давате обещанието, че можете да се справите с отговорностите, които ви се възлагат. От друга страна, приемането на повишение на позиция, за която не сте квалифицирани, рано или късно ще доведе до сериозни проблеми за вашата кариера. Дори ако имате нужните познания или умения, за да изпълните качествено дадена задача, ако кажете на шефа си, че сте постигнали напредък, когато всъщност не сте помръднали от началната си позиция, или пък се ангажирате с краен срок, който знаете, че не можете да изпълните, в крайна сметка ще изглежда, че сте се представили зле. Не се изненадвайте, ако бъдете уволнени за това, че не сте се справили със задачите, които сте обещали да изпълните.

2. Негативина нагласа

Вие сте били назначени, за да може работата на вашия шеф и на колегите от вашия екип да стане по-лесна, а не по-трудна. Хората, които непрекъснато внасят негативизъм на работното място, постоянно се оплакват от останалите и не спират да се жалват колко трудна е работата им, усложняват нещата за всички останали.  Тези, които създават проблеми на своя шеф, обикновено са първите, които си отиват.

3. Липса на емоционална интелигентност

Всеки е наясно, че може да бъде уволнен ако не се вписва в екипа и не може да си сътрудничи ефективно с останалите, но това, което всъщност превръща много хора в аутсайдери на работното място, е липсата на такт и елементарно ниво на учтивост към останалите. Ако ви личи, когато сте отегчени или пък раздразнени от работата или пък ясно показвате, че не харесвате ваш колега, това, рано или късно ще ви застигне. Емоционалните изблици, омаловажаването на чуждите постижения, и навика постоянно да прекъсвате вашите колеги, докато говорят, са признаци за липса на емоционална интелигентност, които могат да доведат до загубата на вашата работа.

4. Злоупотреба с фирмени ресурси

Много хора изобщо не се замислят преди да си вземат пакет хартия за принтер от офиса или пък да използват профила на компанията за експресна доставка на някаква покупка. В очите на вашия работодател това си е чиста кражба. Злоупотребата с фирмени ресурси е сериозно нарушение, дори ако стойността на конкретния артикул е сравнително ниска. Подобно действие може да послужи като добро извинение за вашия шеф, ако той иска да ви уволни. Много по-лесно е да уволните някого, ако имате доказателства, че той краде от компанията, отколкото ако просто не сте доволни от неговото представяне в работата.

5. Говорене от името на компанията

Тук не става въпрос за изпращането на прес рилийз, който не е бил одобрен от вашия шеф, или за изразяване на лична позиция чрез профила на компанията в Twitter. Повечето хора знаят, че подобно поведение може да им коства работа. В случая говорим за ситуация, в която репортер иска от вас да коментирате нещо, което не сте упълномощен да дискутирате, или пък да се представяте като служител на определена компания в личния си профил в интернет форуми и социални мрежи. Това създава впечатлението, че говорите като представител на компанията, дори когато нямате такова намерение, а това е нещо, което определено може да доведе до вашето уволнение.

Много хора правят грешката да мислят, че могат да бъдат уволнени само ако допуснат голям гаф, като да бъдат уличени в сексуален тормоз срещу колега например или в разпространение на слухове и злословие зад гърба на шефа. Истината е, че повечето хора губят работата си заради грешки, които могат да изглеждат тривиални и незначителни. Бъдете внимателни!

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com