logo

Лесни и креативни трикове за стимулиране на уморения ум

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Удовлетворението крие хаос във всички области на нашия живот: променя начина, по който се отнасяме към другите, начина, по който управляваме емоциите си, вцепенява тялото ни и притъпява ума ни. И докато се стремим да поддържаме връзка с членовете на семейството си, да се храним добре или да спортуваме, има моменти, в които забравяме да продължим да упражняваме ума си. Липсата на външни стимули и новата монотонност на деня, прави ума ни не „толкова пъргав“, колкото трябва, пише abc.es.

"Излизането на улиците, поздравяването на съседа, прекарването на деня с колегите... всичко ви кара да работите върху паметта и вниманието си", обяснява Ева Винадер, директор на платформата memoriK, фокусирана върху когнитивната стимулация. Тя казва, че когато се задържаме по-дълго у дома, тази дейност се спира. А най-силно засегнати от тази липса на стимулация са не само възрастните хора и децата, но и хората, които не са имали рутинни дейности за изпълнение по време на извънредното положение. Ето защо за всички тях е особено важно да се стремят да упражняват ума си.

Д-р Робърт Цилвети Портило, педиатър и медицински директор на Института „Адсалутем“, обяснява, че най-добрият начин да поддържаме ума си активен е чрез установяването на модели.

"Работа, училище и всички задължения, които имахме преди карантината, действат, като нареждаме живота си. Сега, когато тези външни дейности не съществуват, трябва да положим усилия, за да постигнем нещо подобно", казва той. И препоръчва да правим "прости неща", които имат положително въздействие върху нашия ум.

Ева Винадер съветва да изберем нещо, което ни подхожда. "Първите препоръчани дейности винаги са судоку, но ако не ви харесва, не трябва да се насилвате да го правите. Кръстословици, игри с думи, съставяне на списъци, четене на рецепта и опит за запомняне на съставките, правене на умствена математика. Трябва да изберете дейности, които са предизвикателни за вас", казва тя.

За да бъдем не само по-психически активни, но и да успокоим малко ума си, често уморен от постоянно излагане на екрани и притеснения, д-р Цилвети Портило препоръчва да започнем с техниката за внимание, с цел да се научим да контролираме по-добре собствения си ум. "Практикуването на 10 или 15 минути съзнателност на ден позволява да се получат благоприятни резултати за пет дни", посочва той с идеята, че това ограничение може да се превърне във възможност за извършване на дейности, които не сме се осмелявали да направим досега.

Източник: manager.bg