logo

Кога да преговаряме за размера на заплатата си?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Обикновено кандидатите за работа биват съветвани да не говорят за размера на очакваното възнаграждение, преди да е сигурно, че те ще са избраният нов служител.

Времената обаче се променят и в наши дни този съвет не е най-добрият, който можете да получите.

В днешните икономически реалности е абсолютно допустимо да дискутирате възнаграждението си още в самото начало.

Това съветва Сузи Уелч, известен писател, журналист и съпруга на Джак Уелч - изпълнителен директор на гиганта General Electric, предава CNBC. 

По думите й не всички региони и индустрии позволяват подобен подход, но като цяло работодателите в наши дни трудно намират квалифицирана работна ръка, като добрите кандидати се привличат много трудно.

Това означава, че работниците разполагат с предимството да поискат заплатата, която желаят, дори това да е първо интервю за дадена работна позиция.

От друга страна, работодателят също има конфорта да разбере веднага дали с кандидата са „на една вълна“ по отношение на заплащането, преди да пристъпят към разясняването на правата и задълженията на работното място.

Всичко това обаче не означава, че кандидатите за работа могат да правят каквото си искат – езикът, интонацията и подходът продължават да са така важни, както винаги са били.

"Кретените все още трудно биват взимани на работа. Пробвайте нещо като „Тази позиция изглежда фантастично и съм много развълнуван. Можете ли да ми помогнете да разбера диапазона на заплатите, за да се уверим, че гледаме в една посока, преди да продължим?“, съветва Уелч. 

По думите й икономическата експанзия не продължава вечно и някой ден, когато тежките времена се завърнат, може преговарянето за възнаграждението отново да стане тема табу.

Но докато това се случи, няма причина да не заявите финансовите си изисквания още в началото на разговорите.

Източник: profit.bg