logo

Как петима милионери и милиардери се справят с бърнаута?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Професионалното прегаряне, или така нареченият бърнаут, се получава от дългосрочен, постоянен стрес, който намалява вашата енергия и продуктивност. Той ви оставя физически и емоцианално изцедени и неспособни да реагирате на нещата, които постоянно се изискват от вас.

Това състояние се превърна в синоним на професиите, при които има хронично претоварване и хората са подложени на постоянно напрежение за високи резултати.

Вследствие на професионалното прегаряне, хората са изтощени, апатични, страдат от липса на креативност и издръжливост и често

имат цинични и токсични възгледи за работата. Ръководителите, които прегарят професионално, обикновено се отчуждават и дистанцират от хората около тях.

И така, какво може да направи в това отношение един мотивиран и динамичен бизнес лидер?

Вижте как петима супер успели предприeмачи и бизнес лидери подсилват издръжливостта си, продължават да развиват кариерата си и не позволяват на бърнаута да ги повали.

1. Ричард Брансън

За 50 години предприемаческа дейност, Ричард Брансън превръща един музикален магазин в мултимилиарден бизнес конгломерат. Като основател на Virgin Group, той контролира над 400 компании, а личното му състояние се оценява на над 5 млрд. долара.

Брансън обаче се гордее и с това, че поддържа баланс между работата и личния си живот и точно този баланс му осигурява издръжливостта и ентусиазма да се концентрира върху бизнеса си и да избягва бърнаута.

В статия в LinkedIn Брансън пише, че когато не работи или не е със семейството си, той се занимава с други неща, които харесва, като кайт сърфинг.

“Прекарвайки повече време в правене на неща, от които се интересувам, откривам, че рядко имам нуждата да разпускам, да рестартирам и да се концентрирам наново. Вместо това чувствам, че работата ми дава енергия,” пише Брансън.

Ето още няколко съвета от Брансъсн за постигане на здравословен баланс в живота:

  • Ставайте рано – намерете начин да работите по най-трудните си задачи, когато сте най-продуктивни.
  • Ограничете времето пред екрана – не позволявайте на вашите устройства да поемат контрол.
  • Намирайте време за спорт – открийте нещо, което ви харесва да правите, за да запазите концентрацията си през целия ден.
  • Правете си списъци – според Брансън, тази техника е спомогнала за превръщането на Virgin в това, което е днес.
  • Отделяйте време за любимите хора – намирайте време всеки ден за любимите хора, дори и това да е телефонно обаждане или чат по Skype.
  • Правете нови неща – опитвайте нещо ново всеки ден и вижте докъде ще ви отведе то и какво ще научите. Превръщайте всеки ден в приключение.

2. Шерил Сандбърг

Шерил Санбърг, която е главен изпълнителен директор на Facebook, автор, активист и майка на две деца, е една от най-влиятелните и успели жени-ръководители в света. Тя признава трудностите на това да си работеща майка и да балансираш семейните задължения с успешна и много професионална дейност.

Преди време Сандбърг шокира света, когато заяви, че си тръгва от работа в 17:30 часа, за да вечеря със семейството си. Това, че намираш време за семейството си, обаче не означава, че връщаш педала на газта в служебно отношение.

Сандбърг вярва в това, че човек трябва да намира начин да има едновременно и кариера, и личен живот. Дори и докато изкачва корпоративната стълба, тя запазва един определен тесен кръг от приятели. Тези приятелства й помагат след неочакваната смърт на нейния съпруг през 2015 г.

Сега, когато се чувства претоварена, тя мисли за живота като за ски писта, по която не е искала да се спуска – тя приема живота завой след завой и се възползва от моментите на щастие, които й дават сила.

3. Джеф Безос

Основателят на Amazon Джеф Безос в момента е най-богатият човек в света и подобно на други успели предприемачи, търси начини да запазва концентрацията си върху всички неща, които са важни за него.

Той не харесва фразата “баланс между работата и личния живот,” тъй като смята, че това предполага някакъв компромис. Вместо това той предпочита концепцията “хармония между работата и живота,” което означава, че професионалните и личните цели са две интегрирани части, а не конкуриращи се ограничения на времето.

"Ако съм щастлив вкъщи, идвам в офиса с огромна енергия. Това всъщност е кръг, а не баланс," казва Безос.

За да поддържа енергията си, Безос закусва всяка сутрин със семейството си и гледа да не насрочва прекалено много срещи в офиса. Той внимава с времето, което прекарва пред екрана, рядко позволява вниманието му да бъде отвличано от телефона и избягва мултитаскинга.

Вместо това, той се фокусира върху хората, с които е в момента и върху това, което прави в момента.

4. Ариана Хъфингтън

Ариана Хъфингтън е автор и медиен магнат, която не се притеснява да споделя личния си опит с професионалното прегаряне. Като съосновател на Huffington Post и разведена майка, тя изпада в заблудата, че борбата с изтощението, стреса и прегарянето е цената, която плащаш за успеха.

Тогава един ден, докато работи от вкъщи, тя припада, а после се буди в локва кръв със счупена скула. Това е сигнал, който променя живота й, твърди тя.

Сега Хъфингтън е вече бивш работохолик и автор на книгата „Революцията на съня“. Тя основа и уелнес компанията Thrive Global, която предлага научно обосновани решения за справяне със стреса и бърнаута.

Ето какво съветва Хъфингтън:

  • Не позволявайте да сте обвързани с работата 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Задавайте граници и оставяйте редовно телефона настрана.
  • Определете си конкретен час вечер, в който изключвате телефона си и го оставяте извън спалнята.
  • Превърнете в приоритет това да спите между седем и девет часа всяка нощ.
  • Закусвайте и правете почивки през деня.

Тя също така препоръчва по 5 минути медитация всеки ден, като този период, в крайна сметка, може да нарасне до 15-20 минути.

5. Джейсън Фрийд

Джейсън Фрийд, съосновател и президент на софтуерната компания Basecamp, смята, че 8 часа на ден са доста време, за да може човек да свърши страхотна работа.

Фрийд твърди, че е озадачен от някои нагласи на хората относно това да работят по-здраво, по-бързо и повече от другите. В повечето компании от индустрията работната седмица продължава между 60 и 80 часа, докато Фрийд вярва, че 40-часовата седмица е повече от достатъчна.

Basecamp прилага точно тази практика. Компанията позволява на своите близо 50 служители да живеят и да работят от всяка точка на света. Служители също така получават някои страхотни привилегии:

  • 5 000 долара годишно за почивка
  • 100 долара на месец за масажи у дома и 100 долара за пресни плодове и зеленчуци
  • 16 седмици платен родителски отпуск
  • Съкратена четиридневна, 32-часова работна седмица през лятото

“Опитваме се да правим точно обратното на това, което се случва в индустрията. Всеки се опитва да контролира другите постоянно и аз смятам, че това е токсичен, ужасен начин на работа,” казва Фрийд.

“Сега се опитваме да вървим в другата посока, като забавим и успокоим нещата, като сме по-спокойни, като не се прекъсваме един друг. Така, в края на краищата, имаш достатъчно време, за да свършиш страхотна работа.”

 

Източник:Profit.bg