logo

Как Бил Гейтс решава проблемите си

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Бил Гейтс не е човек, който има нужда от представяне. Все пак говорим за основателят на Microsoft – една от най-скъпите компании на планетата, и за човека, който седи зад  „Фондация Бил и Мелинда Гейтс“, най-голямата частна филантропска организация в света, която дарява милиарди долари за образователни и здравни програми по цял свят, включително тази за пълното изкореняване на полиомиелита в глобален мащаб. Разбира се, в момента Фондацията е фокусирала усилията си върху финансирането на разработването на ваксини срещу COVID-19.

За човек, който спокойно може да се излежава по цял ден и да се наслаждава на „златните години от живота си“, харчейки повече пари, отколкото повечето от нас могат дори да си представят, Гейтс поема изключително проактивна роля в предлагането на решения на проблеми, които тормозят широката общественост. Именно способността му да разрешава проблеми е едно от качествата, което го прави толкова успешен.

„Още като тийнейджър разрешавах големите проблеми по същия начин – като започна със задаването на два въпроса. Използвах тази техника във времето, когато бях в Microsoft, и продължавам да я използвам и днес. Буквално всяка седмица задавам тези два въпроса относно COVID-19”, пише Гейтс в своя блог.

Тези въпроси са: „Има ли хора, които са се справили добре с този проблем?“ и „Какво можем да научим от тях?“

Това са два сравнително прости въпроса, но те далеч не са първите, за които се сещат повечето хора, когато са изправен пред някакъв сериозен проблем. Когато се озовем в подобна ситуация, първата ни реакция обикновено е веднага да започнем да мислим за решение.

Подхода на Гейтс обаче е различен. Неговата първа реакция е да научи повече за това как другите подхождат към същия проблем. Той няма проблем с това да признае, че не разполага с всички отговори и да потърси познания от друго място. На пръв поглед това може да изглежда контрапродуктивно, тъй като забавя работата по изграждането на план за действие, но в повечето случаи човек може да намери вече разработени ефективни подходи за разрешаването на даден проблем, стига да знае къде да търси.

Това е и причината много от нас да гледат клипове в Ютуб за поправяне на прахосмукачки или съдомиялни. Някой вече е преминал през тези премеждия и е намерил добре решение на проблема, защо да не се възползваме от това?.

Подхода на Гейтс може да бъде разбит на три основни етапа: Първо, разберете до къде се простират вашите познания и възможности. Второ, разберете от къде може да намерите информацията, от която се нуждаете. Трето, започнете да се учите.

За постигането на всичко това обаче се изисква голяма доза смирение и изключително себепознание. Човек трябва да може да преглътне егото си, да признае, че не разполага с всички отговори, и да ги потърси на правилното място. Най-вероятно вие не сте първият човек, който се изправя пред определен проблем. Независимо от това дали някой друг е успял да се справи с него преди вас, или пък се е провалил, вие винаги може да научите нещо от чуждия опит и да го включите в собственото си решение на проблема.

Работата е там, че това не се отдава лесно на повечето лидери. От тях обикновено се очаква да имат всички отговори и да насочват екипа си в правилната посока. Това прави изключително трудно за мениджърите да си признават, че не знаят нещо.

Разбира се, ако тази стратегия работи за Бил Гейтс, то има логика да се каже, че вероятно ще бъде от полза за повечето от нас.  Следващият път, когато се изправите пред някакво голямо предизвикателство в бизнеса, задайте двата въпроса на Гейтс. След това потърсете информация за хора, които вече са сблъскали с това изпитание. Така вместо да започнете от нулата, вие ще знаете какви стратегии вече са изпробвани, както и кои от тях работят и кои не.


Източник:manager.bg