logo

Излезте от зоната на комфорт. Струва си!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Спокойно можем да кажем, че през последните пет-шест месеци ежедневието ни стана доста напрегнато. Когато човек е стресиран, той обикновено се обръща към нещата, които са му познати и които крият най-малко рискове. Иначе казано, човек се придържа към зоната си на комфорт. Това е напълно нормална реакция, но проблемът в случая е продължителността на извърната обстановка, в която се намираме. Колкото повече време прекарваме в зоната си на комфорт, толкова по-трудно става излизането от нея.

Много хора прекарват целия си живот без да напуснат дори веднъж нейните граници. Това обаче има цена – когато не мърдаме от малката удобна кутийка, която сме си създали, ние пропускаме множество шансове за развитие и растеж. В крайна сметка хората, които не напускат зоната си на комфорт, никога не разкриват пълния си потенциал.

Тук е важно да отбележим, че излизането от зоната на комфорт не трябва да бъде неизменно свързано с някакви радикални промени. Напускането на тази зона включва вземането на думата по време на бизнес среща или почукването на вратата на нов съсед, с които все още не сте се запознали. Малките стъпки не са без значение и с времето спомагат за поемането на по-големи рискове.

Ето пет причини да излизате по-често от зоната си на комфорт

Прави ни по-устойчиви

„Лудостта е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати", е казал Алберт Айнщай. И все пак много хора правят точно това - те повтарят едни и същи дейности абсолютно всеки ден, докато не припаднат от скука. Въвеждането на нещо нов във вашето ежедневие (ново хоби или ново запознанство) ще ви накара да се чувствате некомфортно в началото, но с времето ще ви помогне да станете по-устойчиви. Дори и да се провалите в това начинание (което се случва често), ще може да извлечете уроци от самото преживяване, които ще ви бъдат от полза в бъдеще.

Помага за изграждане на увереност

Увереността не е нещо, което човек има по рождение. Тя представлява умение, което се изгражда с труд и време, умение, което зависи от задаването и изпълняването на цели. За да станете по-уверени трябва да се изправите пред страховете си и да поемете риск. Всички познаваме чувствата на възхита, задоволство и гордост, които човек изпитва, когато постигне нещо, което не е вярвал, че е по силите му. Колкото повече цели си задавате и постигате, толкова ще сте по-уверени в себе си.

Помага ни да се приспособяваме към промените

Колкото повече време прекарвате в зоната си на комфорт, толкова по-страшно започва да изглежда всичко извън нея. Съвременният свят обаче се изменя със светкавична скорост, което означава, че хората, които се страхуват от промените, рискуват да останат в миналото и да бъдат забравени. За хората, които са свикнали да излизат от зоната си на комфорт, промяната не е нещо плашещо, а вдъхновяващо. Те не пропускат възможност да работят по нов проект, да научат нов език или да се изправят пред някакво друго предизвикателство, с което не са се срещали преди.

Прави ни по-креативни

Няма нищо по-пагубно за човешката креативност от дългото застояване на едно място. Колкото по-дълго време отказваме да обръщаме внимание на нови мисли, идеи и виждания, толкова повече задълбаваме на едно място. Когато опитваме нещо ново ние събуждаме нашето въображение и раздвижваме онази част на нашия мозък, която отговаря за креативността.

Помага ни да разберем кои сме всъщност

Хората, които не излизат от зоната си на комфорт, никога не научават до къде се простират техните възможности в действителност. Всички успешни хора дължат своите победи на поемането на рискове и на провалите, които вървят ръка за ръка с тях. Те са успешни именно защото знаят какво означава да се провалиш и какво е нужно, за да се изправиш обратно на крака.

Източник: manager.bg