logo

Извинения и обвинения, които рушат кариери

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Обръщаме изключително внимание на това да изглеждаме професионално на работното място, но рядко се замисляме дали звучим професионално.

Това, което казвате, и начинът, по който го правите, показват на хората около вас дали сте сериозни или не.

Независимо от намеренията на говорещия, има няколко фрази, които изпращат посланието, че сте неопитни и безотговорни, а едва ли това е впечатлението към което се стремите. Ако усетите, че използвате някои от тези изрази, спрете веднага:

  1. „Вината не е моя.“

Няма вариант, в който тази фраза да не звучи като оправдание и обвинение. Няма значение дали това е истината, самото изказване оставя трайно впечатление. Поемете отговорност за това, което правите, и когато нещо се обърка, съсредоточете вниманието си върху решаването на проблема и предотвратяването на повторната му проява, вместо да търсите изкупителна жертва. Грешките са част от развитието, докато извиненията и обвиненията унищожават кариери.

  1. „Не мога.“

Когато казвате, че не можете да направите нещо, вие демонстрирате липса на увереност и нежелание да поемате рискове. Вместо това опитайте следните фрази: „Това е нещо ново за мен, но съм готов да се науча.“, „Мога ли да разчитам на помощта ви, ако се натъкна на проблеми? Или „Разбира се, бих искал да науча как да правя това.“

  1. „Не искам да…“

Ако кажете, че не желаете да изпълните дадена задача, вие отказвате да предизвикате възможностите си и показвате, че вашите приоритети са по-важни от тези на екипа или организацията. Ако искате да разкриете пълния си потенциал, трябва да свикнете да работите извън вашата зона на комфорт.

  1. „Каква е ползата за мен?“

Ако мислите само за себе си и за това как да се възползвате от дадена ситуация, напълно заслужено ще бъдете възприемани като пълни егоисти. Повечето организации имат малка търпимост за онези, които отказват да бъдат част от екипа. За да бъдете успешни, започнете да използвате местоимението „ние“ по-често от „аз“.

  1. „Не мога да работя с него/нея.“

Отказът да работите с даден човек, ви кара да звучите не само непрофесионално, но и доста незряло. Научете се да се справяте с конфликтите и преодолейте различията си, когато е необходимо. Ако отношението на другия наистина е такова, че да не може да работите с него(сексуален тормоз, агресия), използвайте подходящите канали, за да го съобщите.

  1. „Отегчен съм.“

Това е може би най-вредната фраза от всички. Какво трябва да си помислят хората около вас, когато кажете, че намирате работа си за досадна, изморителна и недостатъчно значима, за да задържи вашето внимание? Вашата основна задача е да откриете нужния ентусиазъм или поне готовност за работата, с която се занимавате. Ако имате нужда от по-голямо предизвикателство, потърсете друга дейност, с която да се захванете.

  1. „Ще опитам“

Да опиташ не е същото като да направиш. Може да опитате, без да постигнете успех или пък без да положите много усилия.  Ако сте решителни и постоянни в опитите си, рано или късно ще постигнете целта си. Бъдете уверени и вместо да казвате „Ще опитам“, кажете „Ще се погрижа за това.“

В края на краищата, най-добрият начин да изглеждате и да се чувствате по-професионално на работното място е да слушате внимателно всяка дума, която казвате, и да се питате дали тя изразява точно това, което всъщност искате да кажете.  

Източник: manager.bg