logo

Ефектът на ореола

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Изграждането на добро първо впечатление в работата е изключително полезно. Какво прави доброто първо впечатление толкова важно? Може би на първо място е фактът, че хората не могат веднага да дадат адекватна оценка на човек, който току що е започнал работа, тъй като трябва да мине известно време преди проектите, по които той работи, да дадат резултати. По тази причина първоначалното им мнение него не се базира толкова на реални постижения, а на доброто първо впечатление. Съществуват редица доказателства, че когато имате по-благоприятно впечатление за друг човек, оценявате действията му като по-добри, отколкото ако имате негативно впечатление. Това се нарича „ефект на ореола“.

Какво може да направите, за да си изградите такъв ореол?

Подгответе се предварително

Трябва да се подготвите за първия си работен ден, още преди да стартирате работа. Ако започвате работа в нова компанията, трябва да се запознаете с нейната история и корпоративна култура. Ако тази информация не е широкодостъпна, поискайте помощ от новия си шеф. Постарайте се да научите колкото се може повече за това какви са вашите нови отговорности.

Разбира се, може да нямате възможност да подготвите за действителната работа, преди да сте я започнали, защо не знаете какво точно се очаква от вас. Целта обаче е да се запознаете с термините, които може да срещнете по време на работа, и да подготвите набор от въпроси, на които бихте искали да получите отговор. След като започнете работа, информацията ще започне да достига до вас бързо и яростно, така че колкото по-добре сте подготвени предварително, толкова по-лесно ще се справите с този вълна от данни.

Иначе казано, предварителната подготовка ще ви даде възможност да изглеждате уверени от първия си ден на новото работно място. Освен това тя ще ви позволи да задавате по-добри въпроси. Има и голям шанс да ви помогне да запомните повече от казаното от вашите колеги и от вашия шеф. Това ще устави у тях впечатлението, че знаете какво правите, дори и самите вие да не сте напълно наясно с нещата.

Фокусирайте се върху слушането

Когато за първи път пристигнете на новото работно място може да бъдете изкушени от идеята за бомбастично представяне, с което да си гарантирате, че ще бъдете запомнени. Този тип натиск е особено силен при хората, които са назначени на управленска роля, но той съществува и при всички останали. В резултат на това има голяма вероятност да се почувствате принудени да допринасяте с идеи и предложения от рано и често по време на срещи, за да демонстрирате присъствието си.

В тези ситуации е добре да се вслушате в един полезен съвет, който идва от джаз музикантите. На джаз музикантите често им се налага да свирят с нови групи. По тази причина те казват, че когато сте в нова група, трябва повече да слушате, отколкото да свирите. Причината е, че не можете да с впишете в стила на баната, ако първо не чуете как точно звучи тя.

По същия начин, когато започнете работа на ново място, слушайте другите. Какви са техните опасения? Как говорят за работата, която вършат? Какви са техните приоритети? Колкото по-запознати сте с това какво всички останали смятат за важно, толкова по-добре ще можете да насочите усилията си към ключови задачи.

Бъдете полезни

В своята встъпителна реч като президент Джон Ф. Кенеди казва: „Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си“. Този тип мислене ще ви помогне във всяка организация, в която започвате работа. Без значение каква роля поемате, първоначалният ви фокус трябва да бъде върху това как можете да помогнете на хората около вас да постигнат целите си.

Хората не забравят онези, които са им помагали в миналото. Освен това, повечето хора искат да се отплатят на членовете на тяхната общност, които са им правили услуги. Ако посветите първите си дни с новия екип на това помагате на другите няма как да не оставите добро впечатление и да не създадете връзки, на които да разчитате, когато  когато имате нужда от помощ в бъдеще.

Източник: manager.bg