logo

Битката с лошите навици

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Много вероятно е лошите ви навици да са станали по-очевидни по време на пандемията. Също толкова вероятно е да сте придобили нови лоши навици. Може да сте започнали да забелязвате тези си недостатъци, тъй като сега прекарвате повече време вкъщи и виждате прекият ефект от вашето поведение върху производителността ви. Може би навиците ви дразнят хората, с които живеете.

Какъвто и да е източникът на лошите ви навици, те получават подкрепа от серия от мозъчни системи, които свързват настоящето ви психическо състояние (желанията, мислите и чувствата ви) и физическата среда, в която се намирате, с действията, които искате да изпълните.

На практика, навикът представлява спомен за това какво трябва да направите, когато мислите за нещо или изпитвате някакво чувство на конкретно място. Тъй като мозъкът ни изважда спомените на преден план бързо и автоматично, навиците ни се задействат също толкова бързо, като често това не ни дава възможността да им противодействаме.

По тази причина навиците са изключително полезни, когато искате да свършите нещо бързо и без много размисли. Когато обаче не искате да промените подхода си и да започнете да правите нещо по различен начин, отърваването от вече изградения навик може да бъде много трудно.

Както пиша в книгата си Smart Change не може да се отървете от нежелан навик като просто опитвате да не го повтаряте. Мозъчната система, която спира този начин на поведение, изисква от вас да полагате огромни усилия. Вместо да опитвате да забравите вече изградените си навици (което най-вероятно няма да се случи), опитайте следните стратегии, за да промените поведението си:

Заменете лошия навик с нещо друго

Опитайте да замените нежелания навик с такъв, който бихте предпочитали да имате. Всеки път, когато изпълнявате този „добър“ навик в моменти, в които преди сте опирали до някой от лошите си навици, вие си създавате нови спомени, които свързват вашите чувства и мисли в конкретната ситуация с друг тип на поведение. С времето новият ви навик ще се превърне в нормалната реакция в тези условия.

Потърсете промяна в пейзажа

Друг вариант е да промените обстановката си по такъв начин, че изпълнението на нежеланите навици да бъде колкото се може по-трудно. От този подход има няколко ползи. Първо, промяната на физическата среда намалява вероятността в главата ви да изникне някакъв спомен, който е свързан с нежелан навик. Второ, дори и да се сетите за този си навик, ако средата прави неговото изпълнение трудно, ще имате повече възможности да му противодействате. Например, ако сте си изградили навика да ядете бисквити преди лягане, просто не си купувайте бисквити. Малко вероятно е да отидете до магазина по средата на нощта, за да си купите бисквити (макар че се случват и по-странни неща).

Потърсете подкрепа от някой друг

Третата стратегия за отърваване от лоши навици преминава през търсенето на помощ от хората около вас. Разкажете на вашите близки и приятели за нежелания навик и им позволете да ви натякват, че трябва да го спрете, всеки път, когато го правите. Хората са социални същества, а това означава, че обратната връзка, която получаваме от останалите, е силен мотиватор да престанем да правим нещо. Освен това, позволете на другите да ви дават съвети и предложения за действията, които самите те са предприели, за да се справят с лошите си навици.

Източник: manager.bg