logo

Хижа Узана

ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Описание

Хижа Узана е разположена на височина 1240 метра в едноименната област, Узана, на билото на Стара планина. Местността Узана се намира в габровския Балкан и е достъпна по асфалтов път от Габрово. Разстоянието е 25 километра. Хижата е отворена през цялата година и предлага възможности за разходка и планински туризъм, а през зимата - и за ски.

Хижа Узана представлява солидна триетажна сграда с просторна трапезария, фоайе, и широка веранда. Разполага с 11 спални помещения и две тавански стаички с общ капацитет около 80 места. Стаите са с по 2, 3, 4 и повече легла. През зимата част от тях се отопляват на твърдо гориво, което осигурява уют.

През 2009-2010 година бе извършен ремонт на всички стаи в хижата. Бяха монтирани нови легла с матраци, стаите са боядисани и освежени. Тоалетни и бани има в приземието на сградата, както и на двата спални етажа.

 Хижата разполага със собствен водоизточник с много чиста и студена вода. В услуга на туристите има кухня с електрически и газови уреди за приготвяне на храна.

Хижа Узана е построена от Туристическото дружество „Узана”, създадено през август 1910 г. от петима млади габровци, начело с Никола Калчев. Дълго време дружеството има вяла дейност, тъй като се състои предимно от ловци, които се задоволяват със своите ловни излети. През 1920 г. настъпва съживяване благодарение на активността на по-младите основатели на дружество „Градище”. Именно в края на 20-те години се поема инициатива за построяване на хижа на най-голямата билна поляна. Целта е скромна – да се приютяват габровците, които са решили да направят двудневен излет до върха на планината

Първата хижа – малка паянтова постройка, която може да се използва само през лятото – е завършена през пролетта на 1932 г., само че подемът в туризма в Габровския край скоро показва, че тя е недостатъчна. Ето защо през 1937 г. по инициатива на тогавашния ръководител на дружеството Коста Пенчев се започва строеж на нова каменна постройка.

Тя е разположена в самото подножие на връх Исполин на височина 1240 метра южно от билото на планината. Архитектът Стефан Олеков е строил и други хижи – Мазалат в Стара планина и Белмекен в Рила. Новата хижа е двуетажна, като долният етаж е приземен и там са разположени кухнята и трапезарията. На горния етаж има няколко големи спални с около 30 легла. Строежът продължава три години и новата хижа е тържествено открита на 8 август 1940 г. По това време Узана е една от най-модерните хижи в страната и без проблем може да приюти туристи и в най-лютата зима.

Настъпва началото на комунистическото управление. Туристическото дружество престава да бъде съдружие на отделни личности и се превръща в собственост на държавата. Новата власт променя името на хижата и тя започва да се нарича Партизанска – въпреки че над входа остава да стои старото име. Пред сградата са посети двадесетина борчета, които постепенно разнообразяват голата околност. В същото време туризмът продължава да се развива.

В началото на 60-те години става ясно, че и в този си вид хижата не е достатъчна. През 1963 г. са отпуснати средства за издигането на още два етажа. Те са дървени, но правят хижата по-приятна, придават й завършен вид. На тях се разполагат новите спални, а досегашният втори етаж приютява кухнята. Така приземието остава за сервизни помещения и складове. В същото време в близост до хижата туристическото дружество построява голяма столова с няколко спални помещения над нея. През 1964 г. в хижата е прокарано електрическо осветление.

През 70-те и 80-те години туризмът в България преживява своя разцвет и хижата е посещавана от хиляди туристи годишно. През 1979 г. в местността Узана се провежда Петият национален туристически събор, на който присъстват 20 хиляди души от цялата страна.

Постепенно някои неудобства като външните тоалетни и бани на хижата се превръщат в сериозен проблем, но така и до 90-те години не е направено нищо по тяхното преместване в хижата. През тези години хижа Узана престава да бъде единствената сграда на Узанската поляна. Появяват се нови ведомствени почивни станции, които оживяват местността. Прокаран е и асфалтов път, който стига до самата хижа.

След 1989 г. кризата в туризма като цяло се отразява и на хижа Узана и тя запустява. Тя все по-малко отговаря на повишените претенции на туристите. Критични за нея са годините от 1999 до 2002.

След 2002 г. дружеството отдава хижата под наем и започва процес на съживяване. Извършени са ремонти, днес хижата е много по-модерна и отново е посещавана от хиляди туристи.

Туризъм

Хижа Узана и местността Узана предлагат безброй възможности за разходки и планински туризъм. Някой от най-популярните маршрути са описани в рубриката "Маршрути". Голямата билна поляна, на която се намира хижата, предлага възможности за приятни леки разходки. Можете да наберете билки, ягоди или гъби.

Колоездене

На поляната има чудесни условия и за колоездене. С подходящо колело можете да стигнете до хижа Мазалат или до Шипка.

 Ски

В околността на хижата има няколко ски-писти. Най-големите са на база ДС Росица (Горското), ски-зона Емар и пистата "На завоя", която е най-голяма и трудна. В хижа Узана, както и на много от пистите, можете да наемете ски и обувки.

За децата

Спортни клубове от Габрово и екологични организации организират детски лагери на Узана

На хижа Узана всяка година се организират и срещи на туристите ветерани (през месец септември) и на студентите (през май-юни).