logo

Ресторант ТМ

ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Описание

ТМ е малък турски ресторант в центъра на столицата. Ресторантът е отворен през 2000 г., а от 2010 г. Серхат го развива.

ИметоТМ идва от “турска кухня” (türk mutfağı). Решил да запази името и персонала – главната готвачка работи тук от самото откриване преди 14 г.

Имат и друг готвач от Ливан, който също е страхотен и прави кебап. За да бъде кухнята автентична, ресторантът използва само автентични продукти. Всеки месец Серхат и съпругата му ходят до Одрин и купуват специалните продукти оттам. Месото си набавя от турчин в София, когото познава от 14 г.

Ресторантът си струва да се посети заради концепцията на Серхат: „Кухнята е малка, ресторантът също е малък. Ние все още работим с душата на ентусиаста – печалбата е на второ място, за мен най-важното е клиентите да си тръгват оттук щастливи! Не се опитваме да купим най-евтините продукти и да ги продадем скъпо. Аз правя обратното – купувам скъпи продукти и ги продавам евтино. По този начин инвестирам в бъдещето и се надявам ресторантът да е пълен всеки ден”. Така е било преди.

Сега вече имат сериозна конкуренция. Преди 14 г., когато предишните собственици отворили ресторанта, ТМ бил единственият турски ресторант в София. Сега вече са около 15. „Ние се борим за клиентите, но аз съм сигурен, че този, който има истински вкус и разбира от качеството, ще се върне тук. Работим усилено за това всеки ден. Аз самият всеки ден опитвам храната и гарантирам, че тя е чудесна.

Влагаме много енергия да правим всичко по най-добрия начин, защото да спечелиш клиент е трудно, а да го загубиш – много лесно. Мога да кажа, че дори за редовните клиенти, които са яли тук повече от 40 пъти, е нужна само една малка грешка, за да не се върнат повече. Ние знаем това и се стараем да бъдем перфектни – когато купуваме продуктите, когато ги готвим, когато ги сервираме.

Обръщаме внимание и на атмосферата – осветлението, музиката… Още преди да купя ресторанта, му бях фен и го посещавах 1-2 пъти всяка седмица. Сега продължавам да съм му фен – вече като собственик”.

Клиентите на ресторанта са около 70 % българи, останалите са чужденци, преди всичко от мюсюлмански държави – Турция, Алжир, Мароко, Малайзия… „Те търсят халал, а ние имаме такъв сертификат – тук никога не се е готвило свинско. За мюсюлманите това е много важно. Впрочем това е една от причините самият аз да не посещавам често други заведения”, разказва Серхат.