logo

Винпром Пещера

ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Описание

"Винпром Пещера" e основан през 1939 г. в район с традиционно развито лозарство и винарство. От 1998 г. изцяло частното дружество „Винпром Пещера” АД инвестира в създаването на собствени марки високоалкохолни напитки, които уверено държат лидерство по качество и пазарен дял у нас. Тези марки са разработени по европейските стандарти за качество и контрол на производството, и са търсени на пазарите в Европа, Америка и Азия. След 2000 г. компанията започва мащабни инвестиции в модерни производствени бази по стандартите на ЕС. Днес „Винпром Пещера” АД е лидер за България в производството на вина и високоалкохолни продукти. Разполага със собствени бази, капацитет и технологии за производство на вино, ракия, водка, уиски, мента, мастика и др. „Винпром Пещера” АД е износител на високоалкохолни напитки и отлежали винени дестилати за Великобритания, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Гърция, Турция, САЩ, Панама, Русия, Украйна, Казахстан и Молдова. Компанията изнася качествени наливни и бутилирани вина за Япония, Канада, САЩ, Великобритания, Испания и Гърция. Лозя „Винпром Пещера” АД притежава и обработва над 15 000 дка собствени лозови насаждения, разположени в районите на гр. Съединение, Ямбол и Бургас. В сортовата листа на компанията влизат каберне совиньон, каберне фран, мерло, сира, шардоне, мускат отонел, совиньон блан, юни блан и други. Зад отглеждането, обработката и контрола на качеството на лозовите масиви седи експертен екип от енолози и агрономи, които преминават през системни обучения и прилагат най-новите световни практики. Във всеки лозов масив „Винпром Пещера" АД отделя 60 дка за експериментиране на нов за нашата страна сорт, който всяка година преминава през тестове и оценки на енолози и консултанти. „Винпром Пещера" АД работи с над 200 производители в цялата страна, разполагащи с допълнителни лозови масиви от над 100 000 дка. Екип от квалифицирани експерти на компанията следи и консултира отглеждането на всяка реколта в съответствие с високите стандарти за качество. „Винпром Пещера" АД е първата компания в бранша, която създаде собствен аграрен отдел през 2000 г. Негова основна дейност е да оказва методична и технологична помощ на кооперациите и арендаторите, за да гарантира високо качество на гроздето. Компанията изкупува сортовете червен мискет, ркацители, памид, димят, мускат отонел, юни блан, мерло и каберне совиньон.

Иновации и Качество

Днес „Винпром Пещера" АД разполага с най-модерните производствени центрове за висококачествени алкохолни продукти в страната. Всички те са напълно обновени през последните няколко години или изградени от нулата по последна дума на технологията и инженерните науки. Вложеният опит, старание и най-съвременни технологии във всеки един етап от развитието на компанията спомогнаха изграждането на най-модерното предприятие за производство на вино и спиртни напитки в България. Компанията ежегодно инвестира в системи за контрол на качеството по целия производствен процес. Голяма част от постиженията са свързани със собствени разработки и know-how в областта на дестилацията, блендирането и съхранението на напитките. Производството на висококачествените продукти на „Винпром Пещера" АД се осъществява в 4 модерни цеха, намиращи се в гр. Пещера. Тези фабрики разполагат с технологично оборудване от най-висок клас, гарантиращо високо ниво на качеството при спазване на максимално строги критерии за безопасност на продукта. „Винпром Пещера" АД е единствената компания в своя бранш, която разполага със звено за научно-развойна дейност. То гарантира високото ниво на информираност, професионализъм и компетентност на специалистите, отговарящи за производствения процес. В него се правят лабораторни изследвания от всякакъв вид, свързани със създаването и поддържането на собствено know-how на компанията, както и с разработването на нови висококачествени продукти. Само през последните години преките инвестиции на компанията в модернизация на предприятията са за над 76 млн. лв.. Въпреки това „Винпром Пещера" АД е сред малкото модерни компании, която държи и залага на майсторлъка на хората, които участват в производството. Компанията вярва, че използването на най-модерните технологии и най-качествените продукти върви ръка за ръка с поддържането на дългогодишните традиции и похвати в производството на ракия, водка, мастика, вино и всички останали алкохолни продукти.
  • гр. Пещера: завод за бутилиране на високоалкохолни напитки и производство на бели и червени вина. Капацитетът на завода е за преработка на над 200 тона грозде дневно. Дестилационните колони са за производство на 15 000 л винен дестилат за денонощие. Заводът разполага с 4 цеха, в които има общо 11 бутилиращи линии.
  • Склад за стареене и съхранение на дестилати с обща площ от 2000 кв. м с капацитет за съхранение на 12 000 бр. бъчви с винен дестилат.
  • гр. Съединение – винарска изба със собствена лаборатория за производство на висококачествени бели, червени и трапезни вина. Капацитетът на избата е за над 500 тона грозде на ден и огромен съдов капацитет за съхранение. Мощността на дестилационната система е 20 тона на денонощие. Базата е изцяло съобразена с всички стандарти на Европейския съюз и разполага с техническо оборудване от най-високо ниво.
Винпром Пещера изнася своята продукция на 4 континента - в над 30 държави.