logo

Успешните лидери не управляват своето време, а енергията си

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/business-catalog.bg/n/index.php</b> on line <b>45</b><br />

Много от лидерите, с които работя, търсят съвети за управление на времето. Повече от 30-годишния ми опит като коуч на лидери и висш мениджмънт обаче ми помогна да осъзная, че най-ефективните ръководители гледат на управлението на времето като на второстепенна задача. За тях управлението на енергията е истинската тайна към високата продуктивност и постигнато на реални резултати.

Когато имате чувството, че през деня нямате достатъчно време, за да направите това, което искате,


изключително лесно може да се подадете на идеята да продължите работата си и в късните часове на деня и да прекрачите границите на вашите физически и психически възможности. В резултат на това повечето хора прегарят дълго преди да постигнат целите си.

Когато съветвам моите клиенти как да използват ефективно своето време, винаги започвам първо с управлението на тяхната енергия. Правилното разпределение на енергията, с която разполагаме, може да бъде изключително тежко предизвикателство в нашия забързан и пренатоварен живот, но има няколко основни принципа, които могат да бъдат от голяма помощ.  

1. Важно е да получите почивката, от която се нуждаете

Хората често остават трудни задачи за довършване в късните часове на деня, но истината е, че колкото по-дълго време работите, толкова ниска става вашата продуктивност. Най-добрият начин да изпълните задачата си в срок е като отделите нужното време, за да си починете и започнете работа със свежи сили и ясен ум.  

2. Качеството е по-важно от количеството

Не познавам бизнес ръководител, които да не е постоянно зает с някаква работа. Важно обаче е да помните, че въпросът не е в това колко неща правите наведнъж, а по какъв начин ги правите. Качеството винаги превъзхожда количеството. Освен това, чувството, което човек изпитва, когато постигне нещо наистина значимо и качествено, може да му даде желанието и мотивацията да направи нещо повече, което по един странен начин увеличава и количеството на свършената работа.

3. Важно е да присъствате не само тялом, но и духом

Най-добрият начин да управлявате вашето време и енергия е като сте напълно концентрирани върху нещото или човека, които се нуждае от вашето внимание. Когато сте фокусирани върху вашата задача и избягвате всички неща, които могат да ви разсеят, вие може да разрешите всеки проблем няколко пъти по-бързо и дори да ви остане енергия, която да използвате за нещо друг.

 4. Не пренебрегвайте кратките почивки

Множество проучвания установяват, че човек има повече енергия за ежедневните задачи, когато си взима чести и кратки почивки. Това може да бъде толкова просто, колкото да се отдалечите от работното си място за 5 или 10 минути и да предприемете някаква дейност, която ви кара да се отпуснете, като например кратка разходка или слушане на любима песен. Изследванията доказват, че кратките почивки на всеки час ви дават повече енергия, за да бъдете продуктивни през целия ден.

5. Тренирайте

Вероятно сте го чували много пъти – физическите упражнения предизвикват отделяне на хормона ендорфин, който ви прави по-щастливи, а щастливите хора са по-енергични и продуктивни. Когато имате чувството, че нямате достатъчно енергия за тренировки, но въпреки това отидете на фитнес, ще си тръгнете от залата с чувството, че имате повече енергия от когато и да е било. Множество прочувания показват, че редовните упражнения играят съществена роля за увеличаването на нивата на енергия, с която разполагаме, и за намаляването на умората.

В крайна сметка, когато обръщате повече внимание на управлението на вашата енергия вие пестите време и усилия и ставате по-ефективен и добър лидер.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.